Koko-di Koko-da

Koko-di Koko-da

Sverige 2019
Regi: Johannes Nyholm
Med: Peter Belli, Leif Edlund, Ylva Gallon, Katarina Jakobson, Morad Baloo Khatchadorian, Brandy Litmanen
Genre: Drama /Horror/Thriller
Premiere: 25. oktober

Svensken Johannes Nyholm er en av de mest særegne filmskaperne i Skandinavia akkurat nå. Han har laget noen bemerkelsesverdige kortfilmer, deriblant prisbelønte Las Palmas (2011). Langfilmdebuten kom med Kjempen (2016), som høstet mye positiv kritikk og ble en snakkis i både Sverige og Norge da den gikk på kino.

Årets Koko-di Koko-da hever Nyholms ry som kultfilm-auteur til nye sfærer og har allerede vært en suksess på festivaler rundt om i verden, bl.a. i Sundance, Berlin, Karlovy Vary og Haugesund. Filmen er noe av det mest tankevekkende og originale du får se i år.

Det unge paret Elin og Tobias mister datteren sin under en sommerferie i Danmark. Året etter reiser de på telttur i skogen, og gradvis avdekker regissør og manusforfatter Nyholm hvordan de har (eller ikke har) klart å bearbeide sorgen etter datterens død.

Koko-di Koko-da er på mange måte en grunnleggende ubehagelig film, med stadige gjentagelser av marerittvisjoner som inneholder til dels meget grafisk vold og tortur. Dette understøttes med et klaustrofobisk foto og en lyddesign som går gjennom marg og bein. De grimme sekvensene blandes med naivistiske innslag av dukketeater, en teknikk som filmskaperen tidligere har benyttet i kortfilmen Drømmer fra skogen (2009). Dette grepet fungerer på utsøkt vis og er en særdeles elegant måte å avdekke rollefigurenes sinnsstemning.

Koko-di Koko-da er en kompromissløs film som til tider kan være både rystende, provoserende og rent ut sagt irriterende, men som dypest sett som tar for seg temaet sorgbearbeidelse på en djerv, uforlignelig og kreativ måte.

Le LD Nguyen

Trailer