I morgen danser vi

I morgen danser vi

Sverige 2019
Regi: Levan Akin
Med: Levan Gelbakhiani, Bachi Valishvili, Ana Javakishvili, Giorgi Tsereteli
Genre: Drama
Premiere: 25. oktober

I morgen danser vi ble vist i den såkalte Director’s Fortnight-seksjonen på den prestisjetunge filmfestivalen i Cannes tidligere i år. Siden har den vunnet priser på flere festivaler i Europa, og skal åpne Bergen internasjonale filmfestival 25. september. I tillegg er den nylig valgt ut som Sveriges kandidat til kategorien for beste fremmedspråklige film til neste års Oscar-utdeling. Ja, den er altså svensk selv om handlingen er satt til Georgia, da den svenskfødte regissøren Levin Akin har sine røtter nettopp der. Landet er blant Europas mest homofobe, og tillater for eksempel ikke likekjønnet ekteskap. Det gir denne filmen en ekstra brodd.

Danseren Merab har trent med den samme dansegruppen og den samme partneren i årevis. Samtidig som det åpner seg en mulighet for å ta dansen et skritt videre, dukker det opp en ny fyr i dansetroppen. Irakli er først og fremst en konkurrent, men Merab lar seg samtidig fascinere av den nyankomne dansespiren. Det skaper gnisninger og frustrasjon både dem i mellom, men også i andre deler av Merabs til nå ganske ukompliserte hverdag. Konservative holdninger står fortsatt sterkt i omgivelsene og i ham selv.

Levan Gelbakhiani gjør Merab til en umiddelbart engasjerende rollefigur, med sitt åpne, nærmest naive blikk, og sterke kropp. Dansesekvensene byr på ukjent, men imponerende folkedans, der dramatikk, maskulinitet og kroppskontroll står i fokus. Samtidig består dansetroppen av unge, eventyrlystne mennesker, som søker spenning og samhold også utenfor parkettgulvet. De menneskelige relasjonene og spektakulære dansescenene gjør dette til en meget severdig film – og at vi nesten må heie litt på Sverige i årets Oscar-race.

Mads Kvalvaag Halvorsen

Trailer