Emilia Clarke

Tekst: Pernille Risbråthe Middelthon

I år kan du ringe julen inn på romantisk vis med Emilia Clarke.

FAKTA
Navn: Emilia Clarke
Født: 23/10-86, London
Medvirket i: Game of Thrones, Me Before You, Terminator Genisys, Solo: A Star Wars Story
Aktuell med: Last Christmas

Dragenes mors fulle navn er Emilia Isobel Euphemia Rose Clarke. Hun ble født i London i 1986, og vokste opp i Oxfordshire med far, mor og en eldre bror. Da hun var tre år gammel så hun teaterstykket Show Boat på teateret hvor faren hennes jobbet, og her plantet drømmen om skuespill seg. Hun endte opp med å studere ved Drama Centre London, hvor hun ble uteksaminert i 2009. Motgangen var stor for den unge spiren, som kun landet roller i studentkortfilmer og gjesteroller i mindre britiske såpeoperaer.

FRA ACTION TIL ROMANTIKK TIL… MER ACTION

Hun bestemte seg for å satse et år til før hun skiftet yrke, før hun ramlet inn på en audition for en ny HBO-satsing. Yes, i 2010 fikk hun rollen som skulle snu hele livet hennes på hodet, og for alltid gjøre henne kjent som Daenerys Targaryen i Game of Thrones. Hun har hatt hendene fulle med verdens største TV-serie frem til åttende sesong rundet av eposet i år, men Clarke har også gjort andre ting på siden underveis. I 2013 kunne man se henne på Broadway i hovedrollen i Breakfast at Tiffany’s. To år senere spilte hun mot Arnold Schwarzenegger i Terminator Genisys, tett etterfulgt av en rolle i det romantiske dramaet og kassasuksessen Me Before You. I 2016 lå det mer action i kortene, da Clarke fikk den kvinnelige hovedrollen i Solo: A Star Wars Story, regissert av Ron Howard.

IT’S THE SEASON!

Snart kommer sesongen hvor brorparten av befolkningen blir umettelige på romantiske komedier. Men selv om vi ser Notting Hill og Love Actually for attende gang, er det alltids plass til en til i rekka? Paul Feig, mannen som ga oss komedier som Bridesmaids, The Heat, Spy og A Simple Favor er nå aktuell med en helaftens julefilm. I Last Christmas møter vi Kate, spilt av Clarke, som tar notorisk dårlige avgjørelser i livet. Hennes siste bomvalg er å ta på seg en jobb som alv i en julebutikk.

Når alt ser ut til å forbli på sitt mørkeste, dukker kjekkasen Tom plutselig opp, spilt av Henry Golding (kjent fra Crazy Rich Asians). Kates liv blir naturligvis snudd på hodet, og alt ser ut til å være for godt til å være sant. Ettersom dette er en romantisk feelgood-komedie, tipper vi at Tom lærer Kate å dyrke juletiden på den ene og andre måten. Filmen er skrevet av Emma Thompson, hennes mann, Greg Wise og Bryony Kimmings. Idéen spiret fra låta med samme navn, og filmen inkluderer musikk fra både Wham og George Michael. Til tross for at Last Christmas ikke er en musikal, har regissør Feig understreket at låta er såpass viktig for filmen, at dens nesten seks minutter spilles av i sin helhet i løpet av handlingen.

«EKSTREMT JULETE FILM»

Emilia Clarke omtaler selv Last Christmas som en «ekstremt julete» film, hvor hennes rollefigurs humør og personlighet ikke helt passer omstendighetene hun befinner seg i. Feig beskriver filmen som en dramatisk romantisk komedie, som er tidvis veldig morsom, men som også tar opp mer alvorlige temaer som hjemløshet og sykdom. Andre skuespillere på rollelisten er blant andre Emma Thompson og Michelle Yeoh.

Når Emilia Clarke ikke holder seg opptatt foran kamera, holder hun aller helst på med veldedighetsarbeid for flere forskjellige organisasjoner. Prosjektet Open Door hjelper unge mennesker som vil studere drama, og har vært en fanesak for Clarke. Etter at hun selv var åpen om at hun fikk en aneurisme i hjernen i 2011 (og igjen i 2013), opprettet hun organisasjonen SameYou, som bevilger rehabiliteringsstøtte til unge mennesker som opplever hjerneskade eller slag. Go Emilia!
Det neste filmprosjektet vi kan se Emilia Clarke i vil mest sannsynlig bli Above Suspicion som i skrivende stund befinner seg i postproduksjon. Filmen er regissert av Phillip Noyce og tar for seg den sanne historien om den første drapsdømte FBI-agenten, og de skandaløse hendelsene som ledet til dommen. Her spiller Clarke mot Jack Huston, Thora Birch, Johnny Knoxville og Karl Glusman. Det er et merkelig cast vi kan like!

Last Christmas har premiere 8. november.