Joker

Joker

USA 2019
Regi: Todd Phillips
Med: Joaquin Phoenix, Robert De Niro, Zazie Beetz, Frances Conroy, Marc Maron
Genre: Thriller/Drama
Premiere: 4. oktober

Joker! Gulløve-vinner, festivalfavoritt fra Venezia og potensielt en sterk Oscar-kandidat. Komedieregissøren Todd Phillips gjør mildt sagt en helomvendig med sitt bekmørke portrett av en antihelt. Den siste filmen i DC-universet er ikke bare den beste i sin «familie», enkeltstående sett er den også en helt perfekt storfilm. Jeg bøyer meg herved i støvet for mannen som ga oss Road Trip, og som i skrivende stund har en biografisk film om Hulk Hogan foran seg. Ja, jeg er meget positivt overrasket.

Legenden om den psykisk ustabile og kaosjagende Joker har vi sett mange ganger. Mens Heath Ledger tok hele verden med storm i The Dark Knight, kommer klovnefjeset nå i en helt annerledes innpakning. Joaquin Phoenix gestalter tittelrollen med enda mer kjøtt på beina, for i denne versjonen avkles han på et mer personlig nivå: vi skjønner hvor han kommer fra, og hva som har forårsaket hans psykiske tilstand. Vi er med i vrangsforestillingene, de smertefulle latterutbruddene som stammer fra en lidelse, og nederlag etter nederlag. Phoenix er utvilsomt en av verdens beste skuespillere i denne rollen, og det er på grunn av ham at vi kan skimte en ekte sårbarhet i de sinnsyke ansiktsuttrykkene og det merkelige kroppspråket. Publikum skal advares om at det vil bli voldsomt, makabert og tidvis ganske trist. Uansett vil Joker holde deg på setekanten fra start til slutt. Sist må det nevnes at det er flott at Todd Phillips kjører sin egen greie, og ikke later til å kopiere sine forgjengere som har bearbeidet karakteren før ham. Hvis noe, så gir han et respektfullt nikk mot Christopher Nolans retning. Med andre ord trenger du ikke være redd for at Joker aper etter andre jokere. Vi har en ny original juvel i samlingen.

Pernille Risbråthe Middelthon

Trailer