Barn

Barn

Norge 2019
Regi: Dag Johan Haugerud
Med: Henriette Steenstrup, Thorbjørn Harr, Andrea Bræin Hovig, Hans Olav Brenner, Jan Gunnar Røise
Genre: Drama
Premiere: 13. september

Jaggu ikke lett å være barn i disse moderne tider! Eller forelder. Eller besteforelder. Eller kjæreste. Ikke lett å være noe som helst, og sagt på en banal måte, er det dette Dag Johan Haugeruds Barn handler om.

13 år gamle Lykke har ved et uhell forårsaket en klassekamerats død. Vi ser hvordan dette affekterer både hennes lærer og skolens rektor, som tilfeldigvis er søsken. Og de to barnas foreldre, som tilfeldigvis er AP- og FRP-politikere. Samt et flust med andre karakterer, som på hver sin måte får hverdagen påvirket av den tragiske hendelsen i større eller mindre grad. Med såpass heavy tematikk og mettet karaktergalleri, skorter det ikke akkurat på ambisjonene. Heldigvis er Haugerud (Som du ser meg, Det er meg du vil ha) mer enn kapabel til å håndtere begge deler. Det kunne så fort blitt parodisk eller overfladisk, men her snakker vi mangefasettert drama som behandler hver eneste karakter med respekt, og som aldri mister fokus, selv med en spilletid på mer enn to og en halv time. Sjelden vare innen norsk film med andre ord, og hele redaksjonen er nok enige om at dette er årets beste norske. Haugerud mister aldri troen på at det scenen forteller i seg selv er kraftfullt nok, og han tyr aldri til overdrevne kameragrep eller melodramatisk musikk. Alt er gjort svært smakfullt og elegant, godt hjulpet av skuespillere som leverer i absolutt alle roller. Du skal ikke så bort ifra at filmen får deg både til å le og gråte. Barn debuterer i den prestisjetunge filmfestivalen i Venezia, og kommer nok til å sanke haugevis med Amanda-nominasjoner neste år.

Nicolai Berg Hansson

Trailer