Sommeren med Tess

Sommeren med Tess

Nederland 2019
Regi: Steven Wouterlood
Med: Sonny van Utteren, Josephine Arendsen, Jennifer Hoffman, Tjebbo Gerritsma, Hans Dagelet
Genre: Familiefilm
Premiere: 30. august

Vi blir med ti år gamle Sam på sommerferie, som starter med at storebroren brekker benet og moren får migrene. Kjip begynnelse, og Sam må øve seg på å underholde seg selv. En dag møter han den fascinerende og jevnaldrende Tess, og plutselig ser ferien ut til å bli den beste. Den ferske duoen nyter sommerdagene sammen, men det tar ikke lang tid før Sam forstår at Tess har en hemmelig plan om å oppsøke sin ukjente far, et tema som er både sårt og vanskelig for barn på deres alder å håndtere.

Først og fremst er Sommeren med Tess en film for familier bestående av litt eldre, tålmodige barn. Ikke bare fordi dialogen foregår på nederlandsk, men også fordi problematikken i handlingen vil bli litt for avansert (og kjedelig) for de minste. I tillegg er tidsfordrivet deres omtrent frarøvet moderne teknologi, og det er forfriskende å se at barn «tvinges» til å sette kreativiteten grundig til verks i 2019. Noen ganger er det sunt å kjede seg litt. Hovedrolleinnhavere Sonny van Utteren og Josephine Arendsen imponerer i en alder av 13-14 år, og med Wouterloods instruksjon mestrer de å formidle sterke følelser gjennom et uttrykksfullt kroppsspråk. I motsetning til andre «enkle» familiefilmer, tør Sommeren med Tess å håndtere alt fra forelskelse, farskomplekser og ensomhet på alvor. Det er fint, og inviterer kanskje til ettertanke hos barn, og samtale etter filmen.

Pernille Risbråthe Middelthon

Trailer