Ready or Not

USA 2019
Regi: Matt Bettinelli-Olpin, Tyler Gillett
Med: Samara Weaving, Andie MacDowell, Mark O’Brien, Adam Brody, m.fl.
Genre: Horror/Komedie
Premiere: 23. august

Merkelig skapning, denne filmen. Horrorkomedie med et enkelt, artig premiss og med full av gørr og sprøe påfunn, utført med skyhøy kvalitet på kostyme-, foto-, lyd-, og effektarbeid.  B-film innspilt på a-film-budsjett, med andre ord. Historien om en ung kvinne som kaprer drømmeprinsen, gifter seg inn i gamle penger og blir utsatt for en sprøyte gal, utrivelig og morbid svigerfamilie er både herlig tøvete og etter hvert rett så bestialsk. Som satirisk rikmannsdissing leverer filmen så det holder. På bryllupsnatten skal man jo kose seg, men så heldig er ikke den nybakte bruden Grace. Ektemannens styrtrike familie har sine tradisjoner som må holdes, selvsagt. Og siden de gjennom flere generasjoner har bygd opp milliardformuen gjennom utvikling og produksjon av spill, så som kortspill og brettspill av alle slag, må Grace som en del av bryllupsritualet delta i et spill. Uheldigvis trekker hun det eneste spillet som er noe mer enn bare et spill – nemlig gjemsel. Leken går ut på at hun må gjemme seg i det store herskapshuset en hel natt, mens den tallrike svigerfamilien utstyrer seg med ekte våpen og jakter på henne. 

Det blir mye skrik og hyl, menneskelig lidelse og grafisk vold og drap. Splatterfaktoren er skyhøy; her det nok av brutale mord, hoder som sprenges, ben som brekkes og nærbilder av hud som blir spjæret opp av metallgjenstander. Alt gjort på en typisk overdreven og (i varierende grad) morsom måte, naturligvis. Det er tross alt en beksvart horrorkomedie vi har med å gjøre. Og har du, som meg, et litt mørkt og kaldt hjerte, så vil du finne masse underholdningsverdi i Ready or Not. Mange velregisserte spenningsscener. Du sitter på spiker og lurer på hvordan den stakkars jenta skal komme seg ut av knipa. Imidlertid skal det påpekes at filmen sliter litt med være konsekvent i uttrykket. Enkelte av karakterene overspiller komikken, mens andre spiller som om de er med i en slasher med en forsøksvis seriøs undertone. Filmspråket er dessuten litt for glatt til å være en såpass gørrete film, etter min smak. At en film ser skambra ut er knapt noe man kan holde mot den, men Ready or Not kunne med fordel ha vært litt mindre striglet visuelt sett.

Le LD Nguyen

Trailer