Tekst: Mads Kvalvaag Halvorsen Foto: Diverse PR
Ni kvinnelige regissører, nyinnspilling av grøsserklassiker, eventyr, swingerskomedie, sterke dramaer – vi gir deg full oversikt over den norske filmhøsten..
Tradisjonen tro presenterte Norsk filminstitutt høstens norske kinopremierer på en pressekonferanse den 13. august. Her til lands varer (film)høsten helt til jul, og vi har svimlende 16 norske kinopremierer å se frem til før nyttårsaften ringer inn et nytt tiår. Det er bare å notere i kalenderen. Her er det mye å se fram til!
Askeladden – I Soria Moria slott
(Mikkel Brænne Sandemose, premiere 23. august)
Etter å ha åpnet Den norske filmfestivalen i Haugesund, får også Ola Nordmann gjensyn med Askeladden og prinsesse Kristin når oppfølgeren til 2017s nest mest sette film endelig er her. Traileren tyder på en minst like action-pakket og eventyrlig film som sist, men med røttene godt plantet i de kjente eventyrene.
Hjelperytteren
(Jannicke Systad Jacobsen, premiere 30. august)
Jannicke Systad Jacobsen er den første av hele ni kvinnelige, premiereklare regissører. Hurra! Hjelperytteren er en mørk, satirisk komedie om en tidligere toppsyklist som avslører omfattende dopingbruk i egen karriere. Silje Salomonsen spiller hovedrollen, mens Espen Klouman Høiner og Agnes Kittelsen har andre sentrale roller.
Barn
(Dag Johan Haugerud, premiere 13. september)
Etter å ha blitt utsatt i nesten et år, får Barn endelig premiere under Venice Days, en del av filmfestivalen i Venezia. FilmMagasinet har allerede smugtittet på filmen, og vi lover et av høstens kinohøydepunkter! Et sylskarpt manus og stjernespekket ensemble gjør rett og slett dette til en av årets beste filmer.
Kaptein Sabeltann og den magiske diamant
(Rasmus A. Sivertsen og Marit Moum Aune, premiere 27. september)
Rasmus A. Sivertsen har vunnet Amanda for beste animasjonsfilm hele tre ganger, og med Kampen for tilværelsen-regissør Marit Moum Aune med på laget, lover det godt for filmhøstens eneste animerte barnefilm. Kyrre Haugen Sydness, Tobias Santelmann og Charlotte Frogner er blant stemmeskuespillerne.
Astrup – Flammen over Jølster
(Pål Øie, 4. oktober)
Nikolai Astrup regnes som en av de mest særpregede billedkunstnerne i norsk kunsthistorie, men havner ofte i skyggen av Edvard Munch. Nå kommer en helaftens film om nettopp Astrup, med danske Thure Lindhardt i hovedrollen. Regissør Pål Øie er til nå mest kjent for Villmark-filmene, men traileren tyder på at han har god kontroll på historisk drama også.
Disco
(Jorunn Myklebust Syversen, premiere 4. oktober)
Etter den knallsterke debutfilmen Hoggeren, er forventningene høye når Jorunn Myklebust Syversen kommer med ny film. Disco er satt til en frikirkemenighet, der unge Mirjam prøver å finne seg selv. Frida Josefine Pettersen blir med dette den andre Skam-stjernen med hovedrollen i en dansefilm, etter Lisa Teige i fjorårets Battle.
Villmarksbarna – En eventyrlig reise
(Dag Rune Johansen, premiere 4. oktober)
Denne dokumentaren følger Krempig-familien, kjent fra fire sesonger av NRK-serien ved samme navn. Familien er ekte villmarksfolk, og i denne filmen følger vi dem på reise inn i det nordvestlige Grønland. De tre søstrene Guro, Ida og Runa gir sammen med broren Narve oss en påminner om naturens gleder.
Brillebjørn på ferie
(Live Glesne Kjølstad, premiere 11. oktober)
Savner du grønne vafler og fantasimagi? Heldigvis får vi mer! Brillebjørn vender tilbake for å dra på ferie med fire år gamle Julian. Dette er film for de aller minste, så hvis du har småsøsken, små nevøer eller nieser, eller kanskje til og med barnebarn som kunne tenke seg en kinotur i høst, er dette et godt tips.
Swingers
(Andrejs Ekis & Stig Frode Henriksen, premiere 11. oktober)
Stig Frode Henriksen følger opp Kurt Josef Wagle, Død snø, og Kill Buljo, med nok en komedie. Denne gangen er utgangspunktet to par som kjeder seg i hverdagen og derfor bestemmer seg for å møtes. Plakaten frister med navn som Morten Ramm, Kristine Ullebø og Mikkel Bratt Silseth – og ganske mye hud.
Operasjon Mumie
(Grethe Bøe-Waal, premiere 18. oktober)
Operasjon Mumie er den andre filmatiseringen av Jørn Lier Horsts bokserie om Detektivbyrå nr. 2. I denne filmen rammer en egyptisk forbannelse museet i Elvestad, men Tiril og Oliver aner ugler i mosen. Med god hjelp av sporhunden Åtto, bestemmer de seg for å løse mysteriet på egen hånd.
Spionen
(Jens Jonsson, premiere 18. oktober)
Spionen forteller historien om en av andre verdenskrigs mindre kjente helter, nemlig skuespilleren Sonja Wigert. Hun spilte i over 30 filmer i løpet av nesten like mange år, men fant også tid til å spionere. I denne filmen spilles hun av Ingrid Bolsø Berdal, i regi av svenske Jens Jonsson.
De dødes tjern
(Nini Bull Robsahm, premiere 1. november)
Hva er vel filmhøsten uten skikkelig, norsk skrekkfilm? Inspirert av André Bjerkes klassiker fra 1942 kommer nå en nyinnspilling av De dødes tjern. En internasjonal samling skuespillere ledes av vår egen Iker Akerlie, og vi spår allerede nå at neste sommers hyttetur kommer til å bli litt ekstra skumle med denne filmen i bakhodet.
Snekker Andersen og Julenissen: Den vesle bygde som glømte at det var jul
(Andrea Eckerbom, premiere 8. november)
Ja, det er rett og slett litt av en oppfølgerhøst vi har i vente! Det kommer nemlig også en oppfølger til Snekker Andersen og Julenissen (2016). Filmen ser ut til å være proppfull av julestemning, og selvsagt god, gammeldags Alf Prøysen-magi. Anders Baasmo Christensen kler fortsatt både nissedrakt og røde kinn. God jul!
iHuman
(Tonje Hessen Schei, premiere 15. november)
Drone (2014) ble en internasjonal suksess for regissør Tonje Hessen Schei. I tillegg til å vinne Amanda-prisen for beste dokumentar, ble den viste på flere prestisjetunge festivaler verden rundt. Nå er Schei tilbake med en ny film, denne gangen med fokus på kunstig intelligens. Vil såkalt AI løse alle problemene våre, eller blir vår undergang?
Håp
(Maria Sødahl, premiere 22. november)
Håp er basert på en sann historie om en mor i førtiårene som får serverte kreftdiagnose sammen med julematen. Andrea Bræin Hovig og Stellan Skarsgård spiller hovedrollene i det som er Maria Sødahls første film siden Limbo (2010). Den fikk hele ti Amanda-nominasjoner, så vi kan ikke annet enn å glede oss!
Tunnelen
(Pål Øie, premiere 25. desember)
Nei, du leser ikke feil. Pål Øie står faktisk bak to av filmhøstens 16 filmer. Tunnelen er enda et bidrag i det som etter hvert begynner å bli en ganske stor, norsk katastrofefilmsjanger. Her sørger en trailerkræsj og kraftig snøstorm for at en vanlig tunnel blir ens verste mareritt. Vi anbefaler at du ser denne først etter at du er kommet trygt hjem fra julefeiring til fjells…