Hjelperytteren

Hjelperytteren

Norge 2019
Regi: Jannicke Systad Jacobsen
Med: Silje Solomonsen, Espen Klouman Høiner, Agnes Kittelsen, Nader Khademi
Genre: Drama/Komedie
Premiere: 30. august

Er det egentlig noen som tror at norsk idrett er helt ren? At ikke en eneste vektløfter, skiløper eller syklist har tatt en bitteliten snarvei ved hjelp av en pille, en krem eller ved å sprøyte noe inn i blodet? Nei, Jannicke Systad Jacobsens nyeste film kjennes nærmest uunngåelig, temaet har ligget klart i evigheter. Og dette er mørkt nok bare tematisk. Doping! I norsk idrett! Nei, vet du hva! Her må man enten trø varsomt, eller virkelig tråkke til. Heldigvis går Jacobsen for sistnevnte – og det er ikke bare sportsverden som får unngjelde.

Silje Salomonsens rollefigur Kim sparker selv opp døra til dopingskapet hun sitter i, og det blir selvfølgelig skandale. Selv om hun ikke lenger er aktiv syklist, mener alle noe om det hun har gjort og hvordan hun bør håndtere det. Slik legges grunnlaget for utallige ubehagelige og treffende situasjoner, der humoren er så syrlig at selv popcornet smaker sitrondrops. Hjelperytteren er rett og slett skikkelig morsom, samtidig som den byr på samfunnskritikk og skarpe observasjoner. Salomonsen og særlig Espen Klouman Høiner presterer til klatretrøye verdig, med replikkleveringer som alene får lattermusklene til å rykke.

På sitt beste treffer denne filmen blink, men historien følger likevel oppgåtte stier. Dermed mangler den overraskelsesmomenter, og strikken kunne med fordel vært tøyd enda lenger. For noen år siden hadde nok Hjelperytteren kjentes nærmest uhyggelig tidsriktig, da dopingskandalen rundt Therese Johaug stormet som verst. Selv om forskjellene er mange mellom den norske skiyndlingen og fiktive Kim, hadde filmen vært enda mer bitende med en litt annen timing. Allikevel er Hjelperytteren klart verdt en sykkeltur til nærmeste kino!

Mads Kvalvaag Halvorsen

Trailer