Stuber

Stuber

USA 2019
Regi: Michael Dowse
Med: Dave Bautista, Kumail Nanjiani, Iko Uwais, m.fl.
Genre: Action/Komedie
Premiere: 12. juli

Actionfylte kompiskomedier av det gjøglete slaget er alltid er gøy å se når filmen holder en viss kvalitet, og det gjør Stuber så absolutt. Manuset er skrevet av Tripper Clancy, men det overrasker ikke dersom hovedrolleinnehaver Kumail Nanjiani også har hatt en finger med i spillet. Han har blant annet gjort The Big Sick, og Stuber slekter på mye av den samme humoren. Smart, kjapp, oppdatert og med en grei dose spark i retning kulturforskjeller og Nanjianis pakistanske bakgrunn.

Filmen starter med en rå, ekstremt velkoreografert actionscene der politimannen Vic (Dave Bautista) opplever at kollegaen mister livet under et raid mot en beryktet skurk (spilt av kampsportkonge Iko Uwais, kjent fra The Raid-filmene). Vic er besatt av hevntanker og dedikerer all sin tid på å finne morderen. Deretter presenteres vi for Stu (Nanjiani), en unnselig kar som jobber i et varehus på dagtid og kjører Uber på kveldstid, derav klengenavnet Stuber. Stu er hemmelig forelsket i en venninne men tør ikke å gjøre noe med det, han er en av disse typene som prøver å flyte med i livet og håpe at ting en dag skal klikke. Når Vic en dag får nyss om hvor morderen befinner seg, har han uheldigvis vært hos øyelegen og foretatt en laseroperasjon. Teknisk blind og ute av stand til å kjøre bil, må han hive seg inn i en Uber-bil i jakten på hevn. Så kan du jo gjette hvem som er sjåfør.

Den tidligere fribryteren Dave Bautista er en kul fyr og et beist av en mann: Digert muskelberg med en hardbarka fremtoning. Han har dessuten vist et komisk talent tidligere, bl.a. i Guardians of the Galaxy. Kumail Nanjiani også markert seg som en moromann, og her spiller han hovedsakelig en oppjazzet versjon av karakteren han gjorde i The Big Sick. Sammen utgjør de en herlig duo som utfyller hverandre godt. Stuber er riktignok ikke morsom hele veien, ikke alle vitser og scener sitter like godt, så vi snakker ikke om en topp innen actionkomedie-genren her. Men filmen er tight, sprudlende og underholdende som fy, og blir nok en av sommerens kinovinnere.

Le LD Nguyen

Trailer