Spider-Man: Far From Home

Spider-Man: Far From Home

USA 2019
Regi: Jon Watts
Med: Tom Holland, Zendaya, Jake Gyllenhaal, Samuel L. Jackson, Jacob Batalon
Genre: Action
Premiere: 3. juli
4 stjerner

Årets tredje Marvel-film kommer på kino akkurat i tide til den amerikanske uavhengighetsdagen, og kommer helt sikkert til å tjene gode penger i løpet av sommeren. Først og fremst skyldes dette fanskaren universet allerede har bygget opp de siste 11(!) årene, og ikke at denne nyeste edderkoppfilmen er verken nyskapende eller original. Faktisk er Marvel-forbindelsen filmens svakeste ledd, for det er mange kvaliteter her som hadde gjort seg enda bedre dersom også denne utgaven av superhelten var selvstendig næringsdrivende.

Tom Holland gjør for eksempel en ypperlig figur som Peter Parker, og tilfører karakteren både dybde og karisma i bøttevis. Spider-Man har alltid vært den mest jordnære superhelten til tross for at han svinger rundt metervis over bakken, og beviser det igjen her. Han sliter ennå med å tenke globalt, fordi han fortsatt ser på seg selv som en vennlig nabolagshelt. Filmen er derfor klart mest engasjerende i øyeblikk der den oppleves personlig, som når unge Peter bekymrer seg over vennene sine eller legger romantiske planer. High school-komedien skinner tydelig gjennom. Allikevel er dette absolutt en superheltfilm – både actionsekvenser og effektspetakler er gjort i høy kvalitet. Problemet er bare at den verdensomfattende trusselen som vanlig kjennes litt for lite skummel, litt for lite alvorlig. Det går jo alltid godt til slutt i disse filmene. Dermed sitter man aldri helt med hjertet i halsen, men snarere vrir man seg litt i setet over keitete tenåringsromanser og humrer over spydige kommentarer. Totalt sett er det nemlig mye å kose seg med her, og filmen er absolutt underholdende. Så får det kanskje være at Spider-Man nok hadde gjort seg enda bedre på egen hånd, enn som en del av Verdens Bøffeste Gjeng.

Mads Kvalvaag Halvorsen

Trailer