Late Night

Late Night

USA 2019
Regi: Nisha Ganatra
Med: Emma Thompson, Mindy Kaling, John Lithgow, Ike Barinholz, Amy Ryan
Genre: Komedie
Premiere: 2. august

Tidlig i vårt årtusen var dramaer som Late Night regelen og superhelt-action unntaket, nå er det omvendt. Men vi skal være glade for at miljøskildrende dramakomedier om midtlivskriser fortsatt finner veien til kinoene og ikke utelukkende blir til serier. Selv om vi neppe får se en bredspektret, prisvinnende variant som American Beauty på lerretet med det første, det er liksom strømming som gjelder for slike «formater». Film må kjempe hardere for å holde på seerens konsentrasjon, en konsentrasjon som blir belønnet med at historiene er poengterte og konsentrerte, uten den famlende og saktegående dvelingen så mange serier er skjemmet av.

Late Night følger den romantisk dramaformelen så slavisk at du kan stille stoppeklokka etter den: Undrende pizzicattostrykere, sur og tverr gamling (hjerte av gull, naturligvis), hovedperson som er en fisk på land, utenfor sitt rette element, oppbygging, utfordring, godstemning, krise, trist og leit, men flokene løses i de siste ti minuttene. Mye på hjertet om forgubbing, kvotering, mangfold, sosiale medier og kjærlighet.

Emma Thompson er humor-overbevisende som streng komiker/programleder som blir satt på prøver av dalende seertall. Hmm, kan den amerikansk-indiske nykomlingen (som er ansatt bare fordi hun er nettopp det) redde dagen med sin snusfornuftige handlekraft? Og kan det finne en beiler blant de (litt for ensartede) Manhattan-kynikerne i talkshowets skriverom? Dypt uoriginalt, passe morsomt og med noen småfestlige enkeltøyeblikk. Det viktigste argumentet for å løse inn billett er Emma Thompson, endelig en film der hun både kan være kjip og skinne.

Einar Aarvig

Trailer