Beanie Feldstein

Tekst: Pernille Risbråthe Middlethon

Nå er komedien Booksmart rett rundt hjørnet. Nok en gang spiller Beanie i en kvinnelig skuespillers regidebut, denne gangen skuespiller Olivia Wilde.

FAKTA
Navn: Beanie Feldstein
Født: 24/6-93, California
Medvirket i: Neighbors 2: Sorority Rising, The Female Brain, Lady Bird
Aktuell med: Booksmart, What We Do in the Shadows

Elizabeth Greer «Beanie» Feldstein ble født i Los Angeles, som siste tilskudd i en søskenflokk på tre. De aller fleste kjenner godt til den ene broren hennes, som for øyeblikket regidebuterer på kino med superfine Mid90s. Jepp, Beanies bror er Jonah Hill, og Feldstein er hans egentlige etternavn. Deres eldste bror, Maroon 5-manager Jordan Feldstein, døde i 2017. Beanie studerte sosiologi ved Wesleyan University, og ble uteksaminert i 2015. Det er ikke mange år siden hun ble en aktiv skuespiller, men debuten var en gjesterolle i TV-serien My Wife and Kids i 2002. I 2015 hadde hun også en gjesterolle i Netflix-hitserien Orange is the New Black. På denne tiden gikk hun også på en teatercamp ved navn Stagedoor Manor i New York. I 2016 fikk hun sin første markante rolle i komedien Neighbors 2: Sorority Rising, som Nora, en av lederne av studenthuset Kappa Nu, hvor hun spilte mot Chloë Grace Moretz, Zac Efron og Seth Rogen. I 2016 fikk Feldstein sin debut på Broadway, og spilte mot Bette Midler i musikalen «Hello, Dolly!». Året etter fikk hun rollen som Julie i Greta Gerwigs regidebut Lady Bird, en rolle som skulle vise seg å bli en katalysator for Beanies karriere. Feldstein har uttalt at hun er blodfan av Gerwig, og at hun under hele innspillingen hadde et notat på mobilen som het «Things Greta said today».

KVINNETUNGT ENSEMBLE

Nå er komedien Booksmart rett rundt hjørnet. Nok en gang spiller Beanie i en kvinnelig skuespillers regidebut, denne gangen skuespiller Olivia Wilde. Booksmart er skrevet av fire kvinnelige manusforfattere, og finansiert av produsentlegenden Megan Ellison, grunnleggeren av Annapurna Pictures. I hva som later til å bli vårens store ungdomsfilm møter vi Amy (Kaitlyn Dever) og Molly (Feldstein), to bestevenner som har vært uadskillelige siden barndommen, som nå skal uteksamineres fra videregående. På tampen av de siste skoledagene innser jentene at de ikke har utnyttet tiden på videregående godt nok, de har kun vært «bok-smarte», og holdt seg unna fest og spetakkel. De bestemmer seg derfor for å ta et steg utenfor komfortsonen, og delta på den store avslutningsfesten hos en klassekamerat. Er det noe ungdomskomedier har lært oss, er det at grandiose planer sjelden går som planlagt, og kvelden byr på alt fra et møte med rektor, ufrivillige rusmidler, panikkanfall og et møte med en etterlyst kriminell. Booksmart hadde verdenspremiere på South by Southwest tidligere i år, og høstet svimlende gode kritikker. Feldstein og Devers kjemi trekkes spesielt frem, og i skrivende stund har filmen en rating på 97% på kritikernettsiden Rottentomatoes. Vittig, frisk og original er ord som går igjen i beskrivelsen av coming-of-age-komedien. I andre roller finner vi blant andre Jason Sudeikis, Lisa Kudrow, Will Forte og Billie Lourd.

NEGLEKUNST, ABBA, HARRY POTTER OG HUNDER

Samtidig som du kan se Booksmart på kino, kan du også få med deg Beanie Feldstein i FX-komiserien What We Do in the Shadows, produsert av gjengen bak filmen ved samme navn. Feldstein spiller rollen som Jenna, en college-student med fascinasjon for rollespill og vampyrer, som går gjennom overgangsfasen til å bli vampyr. Hun har også nylig spilt i den britiske komedien How to Build a Girl, mot Emma Thompson, Alfie Allen og Chris O’Dowd. Feldstein er også med i adaptasjonen av teaterstykket The Humans av Stephen Karam, som begynner innspilling senere i år med navn som Steven Yeun, Amy Schumer og Richard Jenkins på rollelisten. Litt tilfeldig trivia helt på tampen: Beanie er opptatt av neglekunst, ABBA, Harry Potter og hunder. Hun er bestevenn med sin bror, og de har begge en drøm om å spille mot Melissa McCarthy. Om hun ikke hadde vært skuespiller, ville hun aller helst ha eid en sommerleir.

Booksmart har premiere 21. juni.