Yesterday

Yesterday

England 2018
Regi: Danny Boyle
Med: Himesh Patel, Lily James, Kate McKinnon, Ed Sheeran
Genre: Dramakomedie
Premiere: 28. juni
5 stjerner

Jack Malik har intet annet å vise til enn en mislykket musikk-karriere og en overentusiastisk manager han burde blitt sammen med for lengst, når han våkner opp etter en ulykke og er den eneste i verden som husker The Beatles. Med Richard Curtis’ sedvanlig snertne fortellerstil (Love Actually, Four Weddings and a Funeral, Notting Hill) blir konseptet introdusert på en morsom måte, som at Jack googler «John & Paul» og bare finner gamle paver, uten at det forklares eller trenger å vitenskapeliggjøres. Det bare skjer og vi godtar det, for her er det såpass med sjarm og fortellerglede.

Jack stjeler selvfølgelig Beatles-låtene som sine egne, og blir raskt en sensasjon. Ed Sheeran spiller seg selv, som mannen som oppdager Jacks talent og fort føler seg forbigått, en Salieri til Jacks Mozart, som han selv beskriver det. Og snart har Jack Malik verden i sin hule hånd.

Filmen appellerer til fantasien, og man blir sittende og tenke på hva man selv ville gjort i samme situasjon, og om man hadde klart å gjenskape «Eleanor Rigby» til punkt og prikke selv.  Jack er i bunn og grunn er en løgner, men man blir revet med av historien hans, føler på hans kvaler og heier på ham. Mye er takket være en flott prestasjon fra Himesh Patel.

Utenom låtene som synges, er filmen full av visuelle godbiter og referanser til musikken, som Beatles-fans kommer til å plukke opp. Når «kildematerialet» er såpass rikt og fantasifullt, er det ingen grense for hva man kan gjøre visuelt, men her er heldigvis alt gjort med måtehold, ganske mye mer elegant enn den insisterende og påtatte musikalen Across the Universe. Det er tydelig at regissør Danny Boyle har kost seg, han er enda mer leken enn han pleier, men har åpenbart respekt for både musikken og historien.

Er du fan av The fab four, er dette selvsagt en film du må se. Om du ikke er det, burde du likevel gå og se den, men enda viktigere burde du spørre deg selv: hvorfor i helvete er du ikke fan av The Beatles? Kanskje denne filmen kan forandre på det. Her er det flott musikk, romantikk, humor og et par genuint rørende øyeblikk. Yesterday burde du se i dag.

Nicolai Berg Hansson

Trailer