Goliat

Goliat

Sverige 2019
Regi: Peter Grönlund
Med: Sebastian Ljungblad, Joakim Sällquist, Cornelia Andersson, Sampo Sarkola
Genre: Drama
Premiere: 28. juni
5 stjerner

Peter Grönlund kaster ikke bort tiden når han sparker i gang sin andre film, men kaster oss rett inn i actionen. Åpningsscenen er kruttsterk, og introduserer oss perfekt for både filmen og hovedpersonen. Settingen er en svensk småby, miljøet er beinhardt, og karakterene likeså. I sentrum for det hele – 17 år gamle Kimmie, suverent spilt av debutant Sebastian Ljungblad. Særlig i samspill med Joakim Sällquist er den unge svensken briljant. Dynamikkene og relasjonene som er i spill gjennom hele filmen gjør den jevnt over til en spennende affære, selv i de mer rolige sekvensene.

Her får vi nemlig alt fra blodige slåsskamper til ømme familieøyeblikk, og alle fungerer. Særlig scener der mange skuespillere er i bruk i samme bilde, er imponerende gjort. Grönlund har åpenbart teft for hvordan sette sammen en historie, og overgangen fra egenskrevet manus til ferdig film er rett og slett solid. Filmen er ikke akkurat vakker å se på, men det kler både historien og miljøet. Goliat er ikke noen feel good, og prøver heller aldri å gi seg ut for å være det. Filmen skildrer heller en tøff virkelighet som kanskje vil virke fjern, men som allikevel oppleves både troverdig og realistisk.

Da svenskene delte ut sin viktigste filmpris Guldbaggen i januar, stakk Goliat av med fire fortjente priser. Grönlund er for alvor etablert som en sterk stemme i det svenske filmlandskapet, og vil forhåpentligvis lage flere filmer av dette kaliberet i fremtiden. Mye kan tyde på at det blir uten 22-årige Ljungblad, som nylig ble arrestert etter mistanker om bedrageri(!)… Et tap for svensk film, men hei, regler er faktisk ikke til for å brytes – i hvert fall ikke i virkeligheten.

Mads Kvalvaag Halvorsen

Trailer