Diego Maradona

Diego Maradona

England 2018
Regi: Asif Kapadia
Med: Diego Maradona
Genre: Dokumentar
Premiere: 5. juli
5 stjerner

Asif Kapadia har tidligere laget de mesterlige dokumentarene Senna, om Formel 1-sjåføren Ayrton, og Amy, om popikonet Winehouse. Nå er det fotball-legenden Diego Maradona som står for tur, i en film som fullfører trilogien om filmer med unge genier og berømmelsens pris som tema.

Maradona er et perfekt dokumentarsubjekt. Fortsatt både hatet og elsket. I sin storhetstid tilbedt som en gud, bokstavelig talt, og i like stor grad fordømt som en antikrist av de på den andre siden. Filmen fokuserer hovedsakelig på hans gjennombrudd og storhetstid på 80-tallet, og i likhet med Kapadias tidligere filmer, består den kun av arkivopptak, nydelig satt sammen til en fortellende historie som både er engasjerende og oversiktlig. Dessuten er bildene nydelig restaurert. Her får vi se bl.a den legendariske kampen mellom Argentina og England, hvor Diego utfører det som ble kjent som «The hand of God» og fem minutter senere dribler seg forbi seks engelske spillere inkludert keeper og scorer det som ble kåret til århundrets mål i 2002.

Filmen er full av slike øyeblikk, samt nærgående detaljer om utroskap, løsunger, narkotika og mafiaen. Maradona er langt ifra en sympatisk type, men han er en perfekt antihelt i en historie fra virkeligheten, og tross alt sammen klarer filmen å få publikum over på hans side.

Ikke bare er dette en flott fotballfortelling, men et portrett av en tid og et sted, og et politisk klima som var helt uavhengig av sporten, men som likevel fikk utløp gjennom den. Det skal understrekes at denne anmelderen ikke har et fnugg av hverken peiling eller interesse for fotball, og likevel var jeg grepet fra første sekund. Om du er fotballinteressert, er denne filmen et absolutt must.

Nicolai Berg Hansson

Trailer