Stalker

Stalker

USA 2018
Regi: Neil Jordan
Med: Isabelle Huppert, Chloë Grace Moretz, Maika Monroe
Genre: Thriller
Premiere: 10. mai
3 stjerner

Neil Jordan er mest kjent for to filmer han lagde på 90-tallet, The Crying Game og Interview with the Vampire. Han har også laget tv-serien The Borgias. Selv om Stalker neppe vil ta ham til tidligere Oscar-vinnende høyder, er dette en interessant sjangerfilm som helt sikkert kan gi ham et stort publikum igjen.

Chloë Grace Moretz spiller den unge servitrisen Frances, som nylig har flyttet til New York med sin bestevenninne. Hun finner en dyr veske på t-banen og oppsøker eieren, en ensom kvinne i Isabelle Hupperts skikkelse, som inviterer henne inn på kaffe. Hun er ensom og bor i et mørkt, slitt hus. Det viser seg nemlig at datteren hennes har flyttet bort, og beleilig nok er Frances’ mor nylig død. Det viser seg fort at det heldige møtet var langt ifra så tilfeldig som Frances først trodde. Originalt heter filmen Greta, oppkalt etter den psykotiske eldre kvinnen, men har fått den «norske» tittelen Stalker (ikke til forveksling med Andrej Tarkovskijs film, som apropos ingenting feirer 40-årsjubileum i år!). Denne Stalker er en twisted thriller som helt skamløst koser seg med å fråtse i B-filmelementer. Tidvis minner det om en lettbeint versjon av noe Polanski eller Hitchcock kunne laget. Selv om de første tre kvarterene bygger opp et pirrende premiss, roter filmen seg etterhvert bort i logiske brister og uforståelige karaktermotivasjoner. Selv for en film som dette, blir det til slutt helt umulig å tro på mye av det som skjer. Men høy underholdningsfaktor og sterke skuespillerprestasjoner holder det sammen.

Nicolai Berg Hansson

Trailer