John Wick: Chapter 3 – Parabellum

JOHN WICK: CHAPTER 3 – PARABELLUM

USA 2019
Regi: Chad Stahelski
Med: Keanu Reeves, Ian McShane, Halle Berry, Lance Reddick, Asia Kate Dillon
Genre: Action
Premiere: 31. mai
4 stjerner

John Wick er noe så sjeldent som en original actionhelt. Her ligger det ingen tegneserie, bok eller historie til grunn, kun en manusforfatters fantasi. At det skulle være nok til å bli en serie på tre filmer, er nesten ikke til å tro. Historien er riktignok svært komprimert, og selv om det er fem år siden den første filmen kom ut, har det ikke engang gått så langt tid i filmuniverset når den tredje filmens rulletekst farer over lerretet. John Wick: Chapter 3 – Parabellum er en stram og actionfylt affære, med enkeltelementer som virkelig imponerer.

Først og fremst er det befriende med en actionhelt som på mange måter ser ut som en helt vanlig mann. Keanu Reeves har åpenbart gjennomgått timevis med trening for denne rollen, men er allikevel ikke en overdrevent definert muskelbunt som revner skjorta bare han hoster litt hardt. I tillegg har denne serien alltid hatt beintøffe damer som klarer seg minst like bra som mennene, og Halle Berry er intet unntak her. Faktisk skifter hun til et mer passende antrekk med én gang hun lukter fare, noe som i seg selv er et spark til alle actionheltinnene de siste årene som løper rundt i latterlig upraktiske antrekk.

Som i de tidligere filmene er de mange actionsekvensene filmens høydepunkt. Selve historien har alltid vært noe tynn, og krever at publikum kjøper at en enorm kriminell underverden lurer rett foran nesa på oss uansett hvor og når vi er. Gjør man det, er det lettere å kose seg (eller la seg forskrekke) av de voldelige scenene vi raser gjennom. Dessverre har filmen mistet det vanvittig stilige uttrykket fra forrige kapittel, selv om danske Dan Lausten igjen har fotografert den. Det er et merkbart tap, og gjør sitt til at filmen ikke kjennes like frisk og slående som forgjengeren, men det er allikevel mye å sperre øynene opp for.

Mads Kvalvaag Halvorsen

Trailer