Aladdin

Aladdin

USA 2019
Regi: : Guy Ritchie
Med: Mena Massoud, Naomi Scott, Will Smith, Marwan Kenzari, Nasim Pedrad
Genre: Familiefilm
Premiere: 22. mai
3 stjerner

Selvsagt fortsetter trenden. Skjønnheten og udyret var årets nest mest innbringende film for to år siden, og Tim Burtons Dumbo er årets nummer seks. Live-action-nyinnspillinger av de gamle Disney-klassikerne kommer til å fortsette så lenge det er filmer å ta av, samme hvor unødvendige eller uinspirerte de føles. Undertegnede var en av få som likte Dumbo, men her sier det stopp også for meg. Regissør Guy Ritchie kjenner seg kanskje igjen i den tøffe gategutten, men det arabiske eventyret blir ikke det samme i hans versjon.

Men en del av endringene funker godt. Særlig den nye karakteren Dalia, spilt av Nasim Pedrad, er et fint og humoristisk tilskudd. I det hele tatt gjør alle skuespillerne en godkjent jobb, selv om Will Smith til tider er litt vel … ja, Will Smith. Høydepunktet er Naomi Scott i rollen som en viljesterk og ambisiøs Jasmine. Hun blir snart å se i enda en nyinnspilling (Charlie’s Angels) og kan fort være på vei mot et aldri så lite gjennombrudd som skuespiller. Allikevel klarer hun ikke redde Aladdin helt.

Filmen kjennes rett og slett for konstruert. Selvsagt er alt planlagt og iscenesatt, det er sånn man lager film, men her forsvinner magien i en verden som så altfor tydelig er bygget. Alle kostymene ser ut som kostymer, alle rekvisittene som rekvisitter, og enhver omgivelse ser ut som den akkurat ble snekret sammen. Det skaper riktignok en fargerik og tydelig ramme, og Aladdin gjør seg derfor godt for et litt yngre publikum. For de voksne blir det hele litt enkelt, men allikevel ikke uten sjarm. Man kan nesten si at tiden flyr, om ikke helt på et magisk teppe.

Mads Kvalvaag Halvorsen

Trailer