Teen Spirit

Teen Spirit

USA/ Storbritannia 2018
Regi: Max Minghella
Med: Elle Fanning, Zlatko Buric, Rebecca Hall, Agnieszka Grochowska, Archie Madekwe
Genre: Musikk/Drama
Premiere: 26. april
5 stjerner

Mye tyder på at Teen Spirit har skjelt til A Star Is Born-suksessen med et ønske om å surfe. Yngre rollefigur og målgruppe (tenåringsjenter, som nesten all annen pop, gutter på den alderen konser mest på sport), en dæsj Vox Lux-mørke, ellers er mye likt, med mentor med karrieren bak seg og det hele. Filmen virker dessuten som en slags unnskyldning for å lansere Elle Fanning som sangstjerne, det er mulig å skimte både hits og turneer i krystallkula.

Ja, kanskje Team Spirit ER et kynisk og kalkulert produkt av en film, kanskje finansieringen til og med har gått i boks på grunn av fokusgrupper og styreavgjørelser. Det har ikke gått utover kvaliteten.

Beskjedne Violet (Fanning) tilhører en polsk minoritet på en britisk kanaløy og drømmer om å bli popdiva. Kan talentshowet Teen Spirit være veien til himmelen? Alkis-lasaronen Vlad (Zlatko Buric, kjent fra de danske Pusher-filmene) blir manageren hennes. Han har, som så mange mentorer i både musikk- og sportsfilmer, en fallert karriere bak seg.

Veien til topps (tror ikke jeg spoiler nå) er full av interessante snublesteiner, og blant filmens mange kvaliteter er 1) den usympatiske skildringen av talentindustrien og 2) den beherskede innsatsen til Fanning, både som menneske og som utøver. Teen Spirit er behersket i stilen i seg selv, en imponerende moden, stilfull mangefasettert og temmelig heftig debut fra Max Minghella, til nå mest kjent som skuespiller. Tankevekkende er den også. Vi snakker ikke Vox Lux-nivå her, men Teen Spirit er helt på høyde med A Star Is Born og kommer nok til å trekke (og glede) akkurat det publikummet den ønsker og noen attåt.

Einar Aarvig

Trailer