Sterke jenter og andre superhelter

Tekst: Redaksjonen Foto: Ola Røyseland og diverse PR

Små og store barnehjerter gleder seg! For 22. gang inviteres det til Barnefilmfestivalen i Kristiansand.

Kristiansand Internasjonale Barnefilmfestival er Sørlandets store filmfestival. I år går festivalen av stabelen 29. april til 4. mai, og som vanlig tar man sikte på å vise det nyeste og beste av barne- og ungdomsfilmer fra hele verden. I tillegg er det duket for fest, aktiviteter, arrangementer og seminarer, så det er nok av spennende og morsomme ting å velge mellom for barn og ungdommer – og også voksne.

TO STORE FAMILIEDAGER

Filmmagasinet har bedt Stina Ask Mikkelsen guide oss gjennom årets festival. Hun er programansvarlig og konstituert daglig leder i Barnefilmfestivalen.

– Dere har alltid vært flinke til å tilby noe ekstra. Hva får vi i år?

– Vi inviterer til verdenspremierer, norgespremierer, førpremierer og prisvinnende filmer – som vises eksklusivt hos oss. Festivalprogrammet byr på nærmere 100 filmer fra 28 forskjellige land. På festivalen får du også mulighet til å møte flere av de som har laget filmene: regissører, skuespillere, manusforfattere og produsenter.

– I tillegg til det som skjer inne i kinomørket, arrangerer vi i år hele to store familiedager, henholdsvis 1. mai og 4. mai. Da stenger vi trafikken foran Kristiansand kino og lager gatefest for hele familien. Onsdag 1. mai er det aktiviteter hvor barna kan prøve seg som både filmskapere og forskere. Inne i mørket viser vi blant annet førpremieren på Timmy og monsterplaneten. Lørdag 4. mai inviterer blant annet Klara og Mosk fra KuToppen til sang og musikk fra festivalscenen. Det blir gratis festivallunsj, overraskelser i salene og morsomme aktiviteter. Denne dagen er det også eksklusiv førpremiere på Mysteriet Herr Link. For ungdommen kan vi blant annet friste med førpremiere på Rutete Ninja, fredag 3. mai.

– Hvordan er årets program komponert? Har dere fulgt bestemte, røde tråder?

– Festivalens hovedoppgave er å speile det som skjer innenfor barnefilmområdet og det kan være noe tilfeldig hva som kommer år for år. Men denne gangen pekte det seg tidlig ut en slags «working title» som ble «Universet, sterke jenter og andre superhelter». I år inviterer vi publikum med på en reise gjennom tid og rom, hvor du kan møte superhelter og hverdagshelter. Det blir mange spennende sci-fi-historier, mysterier og dramatiske redningsaksjoner. Du kan møte alt i fra fotballspillere, havfruer og hekser til romvesener. Filmene berører også viktige samfunnsaktuelle spørsmål om blant annet miljø og flyktningers situasjon.

– Festivalprogrammet inneholder flere titler som kommer «direkte» fra prestisjetunge Berlin filmfestival, som Sune vs Sune, Sommeren med Tess, Cleos magiske klokke og Stupid Young Heart. Vi viser også Fight Girl og Old Boys, som begge er nominert sammen med norske Los Bando til European Film Academys EFA Young Audience Award.

ALIEN-BESTEFAR ÅPNER FESTIVALEN

Min bestefar er en alien er årets offisielle åpningsfilm. Den norsk-kroatiske sci-fi filmen har norgespremiere, og Nils Ole Oftebro, som spiller bestefar og den kroatiske hovedrolleinnehaveren vil være tilstede når Barnefilmfestivalen åpner. Det norske produksjonsselskapet Filmbin er co-produsent og kjent for å stå bak en rekke suksessfulle barnefilmer de siste årene. Sist ut var den mestvinnende norske filmen i 2018, Los Bando. Festivalen er dessuten veldig stolt over å ha to verdenspremierer i årets program, nemlig tyske Bortebane av Sarah Winkenstette og nederlandske Romys salong av Mischa Kamp.

– Dette er to fantastisk flotte filmer som satt seg både i magen og hjertet på en god måte, forteller Stina Ask Mikkelsen.

– Jeg opplever det som en stor annerkjennelse av festivalen at utenlandske filmskapere velger å legge verdenspremieren til Kristiansand.
Programmet består ikke bare av internasjonale titler, det er også en hel del norske filmer å velge mellom i årets program: Tårnet, Karsten og Petra på skattejakt, Kamel, Månelyst i Flåklypa, Born2Drive, KuToppen, Brillebjørn på bondegården, Troll – Kongens hale, Exit, Harajuku og Psychobitch. Publikum kan også få et gjensyn med Dyrene i Hakkebakkeskogen og Kaptein Sabeltann og skatten i Lama Rama. I tillegg er det også mange norske kortfilmer i programmet.

GODE KREFTER FORENES

Utover det å arrangere festival, har Kristiansand Internasjonale Barnefilmfestival opparbeidet seg en posisjon som en viktig kulturaktør på Sørlandet og samarbeider ofte med barneskoler og andre institusjoner i lokalområdet.

– Skolene er veldig viktige for oss og vi har en god og tett dialog med lærerne gjennom hele året, slår Stina fast.

– Samarbeidet strekker seg i grunn helt fra barnehage til barneskole, grunnskole og opp til videregående. I år har vi også inngått et formelt samarbeid med Universitetet i Agder, hvor studenter på linjen Litteratur film og teater blir utplassert i praksis på festivalen og i en gitt periode inngår i staben vår.

– I Kristiansand Internasjonale Barnefilmfestival er det aktivitet hele året. Vi arrangerer blant annet skolekinodager, spesialvisninger tilknyttet ulik tematikk, førpremierer og premierer. Vi har også stått bak et svært populært søndagsarrangement som vi kaller «Supersøndag». Det er flere spennende helårsplaner på gang som vi håper å realisere i løpet av 2020.

En annen ting som Stina Ask Mikkelsen vil trekke frem, er seminaret om radikalisering, som holdes 2. mai. Dette er et godt eksempel på samarbeid festivalen har med andre institusjoner: PLATTFORM (Norsk institutt for forebygging av radikalisering og voldelig ekstremisme) og Sørnorsk filmsenter. Dokumentarseminaret tar utgangspunkt i tre viktige filmer: Exit (Norge), Rekonstruksjon Utøya (Sverige) og Sola Scriptura (Norge, ikke ferdig).

– De tidligste film-minnene er våre er kanskje de sterkeste vi har. Har du noen filmopplevelser du husker godt fra barndommen?

– Helt klart. Dattera mi heter Matilda, oppkalt etter den uforglemmelige karakteren fra filmatiseringen av boka til Roald Dahl. Er man filmentusiast så er man filmentusiast. Generelt har filmatiseringen av flere av Roald Dahl og Astrid Lindgren sine bøker – som «Heksene», «Danny og den store fasanjakten», «Ronja Røverdatter» og «Brødrene Løvehjerte» – skapt varige filmopplevelser i barndommen.

– Av opplevelser i kinomørket husker jeg spesielt en opplevelse rundt 9-10årsalderen, hvor jeg så De tre musketerer (1993). Ikke den største filmopplevelsen i seg selv, men det å gå på kino med alt som hørte til var fantastisk. Jeg så den på kino i storbyen Bergen sammen med tante og onkel. Om jeg husker rett, så var jeg rett under aldersgrensen, og det føles litt ekstra spesielt og nesten litt «ulovlig».

Komplett program finner du på BFF.no