Red Joan

Red Joan

Storbritannia 2018
Regi: Trevor Nunn
Med: Judi Dench, Sophie Cookson, Tom Hughes
Genre: Drama
Premiere: 26. april
3 stjerner

Red Joan er en delvis sann historie om en kvinne som jobbet på atombomben for England under 2. verdenskrig. Gjennom sine kontakter med kommunist-vennlige studievenner, lekker hun britisk informasjon til russerne, så Sovjetunionen kan lage sin egen atombombe. Hun gjør det for å sikre verdensfreden, men 50 år senere blir dette oppdaget og hun blir anklaget for å være russisk spion.

Filmen hopper fram og tilbake i tid, fra Judi Denchs Joan i arrest, til den yngre varianten i Sophie Cooksons skikkelse på slutten av 30- og begynnelsen av 40-tallet. Den historiske rammen er interessant, og fortellingen er kompetent utført, men særlig spennende blir det aldri. En stor grunn til dette er nok at vi allerede i begynnelsen av filmen blir fortalt at det Joan anklages for er sant. Hadde det vært større usikkerhet, om vi satt og var mer nysgjerrige på om stakkars Dench bare var et offer for en gigantisk misforståelse, hadde historien hatt langt mer driv og spenning. I stedet for å lure på om det skjedde, blir vi sittende og se hvordan det skjedde. Når det er sagt, leverer begge damene kraftfulle prestasjoner som Joan. Skal ikke se bort ifra om Cookson er et nytt engelsk stjerneskudd. Selv om filmen er innom alt fra politiske intriger, idealistiske forskjeller, kjærlighetsdramatikk, affærer fram og tilbake og et komplisert mor-og-sønn-forhold, er det lite av det som blir virkelig gripende. Dessuten er det ganske uinspirerende fortalt. Tørt som bare britisk film kan bli.

Nicolai Berg Hansson

Trailer