Holiday

Holiday

Danmark 2018
Regi: Isabella Eklöf
Med: Victoria Carmen Sonne, Lai Yde, Thijs Römer, Michiel De Jong, Adam Ild Rohweder
Genre: Drama
Premiere: 12. april
4 stjerner

Regissør Isabella Eklöf har gjort som «vår egen» Tuva Novotny, og gjort spillefilmdebuten sin på et eget språk enn morsmålet. Der slutter også likheten mellom de to svenskene. Holiday er en skittenharry og drøy skildring av et dansk krimmiljø på den tyrkiske rivieraen. Filmen er interessant, kreativ og provoserende – kanskje i overkant provoserende, til og med. Særlig én scene skiller seg ut hva gjelder både innhold, lengde og fremstilling. Den er rett og slett vanskelig å svelge helt ukritisk.

Til forskjell fra lignende filmer fra tilsvarende miljøer, velger Eklöf nemlig å fortelle historien gjennom den mye yngre kjæresten til det kriminelle overhodet. Dette skaper en helt egen vinkling, og gjør at mange av de større rammene foregår utenfor den lille biten av universet vi slippes inn i. Samtidig gir den et interessant innblikk i hvordan det er på innsiden av en slik operasjon. Utenfra skal det mye til for å forstå at den smørblide danske gjengen er noe mer enn en storfamilie på sydentur. Innsiden er desto mørkere.

I sentrum finner vi Victoria Carmen Sonne, i rollen som Sascha. Hun bærer mye av filmen på sine smale skuldre, og er med på å gjøre Sascha til en kompleks rollefigur. Skal man heie på henne, eller er hun faktisk sin egen ulykkes smed? Er hun blåøyd og naiv, eller snurrer tannhjulene inne i hodet hennes langt fortere enn man skulle tro? Kontrastene er mange i Eklöfs debut, som når Sascha får smaragdøredobber mens hun går i avklippede dongerishorts. Den grelle estetikken kler historien utmerket, og skaper et dønn troverdig miljø selv når historien ikke helt er det samme. Holiday bør sees, men sett av god tid til å snakke om den i etterkant – her er det mye å ta tak i.

Mads Kvalvaag Halvorsen

Trailer