Elle Fanning

Tekst: Pernille Risbråthe Middelthon

Har den yngste Fanning-søsteren tatt igjen den største? Bli kjent med kameleonen Elle.

Før Elle kjente de fleste til Dakota, den eldste av Fanning-søstrene. Mens Dakota fikk stjernestatus som syvåring med I Am Sam, ble Elle lagt merke til litt senere, «bare» som 12-åring i Sofia Coppolas Somewhere. Søstrene vokste opp i Conyers, Georgia, med profesjonelle idrettsutøvere til foreldre. I følge dem selv hadde Dakota og Elle en helt ordinær oppvekst, til tross for det tidlige inntoget i den glamorøse bransjen.

A-LAGET AV REGISSØRER

Elle Fannings aller første skuespillererfaring var praktisk nok som den yngre versjonen av Dakota i I Am Sam i 2002. To år senere fikk hun sin første rolle, uavhengig av sin søster, i komedien Daddy Day Care. Samtidig medvirket hun i The Door in the Floor, hvor hun spilte mot Jeff Bridges og Kim Basinger. Produsenter og agenter fikk etter dette øynene opp for den talentfulle, unike jenta, og hun har ikke hatt et prosjektfritt år siden. I tidsrommet 2004-2009 har vi kunnet skimte Elle Fanning i eksempelvis Babel, The Curious Case of Benjamin Button og Reservation Road. I 2010 kom hennes virkelige break, da hun ble castet som Stephen Dorffs datter i Somewhere. Filmen var regissert av Sofia Coppola, som forøvrig også gav Elle Fanning en stor rolle i The Beguiled (2017). Somewhere tok hjem Gulløven, den gjeveste prisen, under filmfestivalen i Venezia, og satte Elle Fanning på kartet for alvor. I løpet av de neste årene skulle Elle jobbe med flere store regissører, blant andre Francis Ford Coppola, J.J. Abrams, Cameron Crowe, Sally Potter, Mike Mills og Ben Affleck. Sist men ikke minst må et av hennes definitive høydepunkter i karrieren trekkes frem: rollen som den unge modellen Jesse i Nicolas Winding Refns psykologiske thriller Neon Demon.

Spoler vi frem til nåtid, er navnet hennes på alles lepper. Ikke bare er hun en hinsides god skuespiller, hun er også kjent og respektert for å ha en jordnær og «nedpå» holdning, og alt i alt være et godt forbilde. Om filmen noensinne blir sluppet, vil vi få se henne i Woody Allens A Rainy Day in New York. Hun er også i gang med en oppfølger til Disney-filmen Maleficent, i tillegg har hun nettopp spilt mot Javier Bardem og Salma Hayek i Sally Potters neste prosjekt, Molly. Til neste år spiller Fanning Katarina II av Russland i Hulu-serien The Great, som er skrevet og skapt av manusforfatteren av The Favourite, Tony McNamara.

EN POP-ODYSSÉ

Men akkurat nå, i disse musikkfilm-tider, kan du få med deg Elle som frontfiguren i Max Minghellas regidebut Teen Spirit. De fleste kjenner kanskje Minghella først og fremst fra TV-serien The Handmaid’s Tale, i rollen som Nick, eller fra David Finchers The Social Network. I Teen Spirit møter vi Elle i rollen som Violet, en sjenert tenåring fra en småby, med store ambisjoner og drømmer. Med hjelp fra en mentor deltar hun i en lokal sangkonkurranse. Violets integritet og ambisjoner blir satt på prøve, da utsiktene begynner å se lyse ut for den unge spiren. For er egentlig popstjernelivet så glamorøst og fantastisk som man ser for seg? Filmen hadde verdenspremiere i fjor under filmfestivalen i Toronto, og beskrives som en moderne vri på den klassiske Askepott-historien. Minghella har også sikret et knallsterkt soundtrack til filmen, og blant låtskriverne som har bidratt finner vi Ellie Goulding, Robyn, Ariana Grande, Katy Perry, Grimes, Annie Lennox og, sist men ikke minst, vår egne Sigrid! Forresten kan du allerede høre en fin covring av «Dancing On My Own», gitt ut som singel i forbindelse med filmens lansering. Mottakelsen har for det meste vært varm, og Minghella hylles som en regidebutant som mestrer å fortelle en velkjent historie med fargesterk vri og kompromissløshet. Naturligvis inngår det også i responsen at Elle Fanning er strålende i sin pop-prakt, og at hun er Teen Spirit i ordets fulle betydning.