Dumbo

Dumbo

USA 2019
Regi: Tim Burton
Med: Colin Farrell, Eva Green, Danny DeVito, Nico Parker, Michael Keaton
Genre: Familiefilm
Premiere: 29. mars
5 stjerner

Mange ting er usannsynlige her i verden. At elefanter kan fly og at Tim Burton skal bli veldig inspirert av tanken på å lage en live-action Disney-gjenfortelling er to av dem. Nå sitter vi her med fasit, og kan ikke gjøre annet enn å si at det ikke lenger bare er griser som flyr. Tim Burtons Dumbo er ganske enkelt hans best film på mange, mange år. Der flere av de foregående Disney-gjenfortellingene har kjentes fantasiløse, blasse, ja, rett og slett unødvendige, er denne versjonen mer enn verdig sin plass i Disney-katalogen. Her er sjarm, magi, eventyr og kvalitet flettet sammen med en ny historie, og resultatet er knallgodt.

Burton har fått med seg mange av sine vante samarbeidspartnere på dette prosjektet, og de leverer. Kostymedesigner Colleen Atwood viser hvorfor hun har fire Oscar-priser på peishylla, komponist Danny Elfman har skrevet et nydelig soundtrack, og produksjonsdesigner Rick Heinricks skaper fargerike og spektakulære omgivelser uansett om det er i landlige omgivelser eller i storbysirkusets virvar. Hele universet balanserer hårfint på grensen mellom magisk og troverdig på en måte som kler et eventyr som dette utrolig godt.

Med på laget er også Burtons gamle travere Michael Keaton, Danny DeVito og Eva Green, som sammen med «nykommer» Colin Farrell alle treffer blink. Å spille stort nok for ungene, men nyansert nok for de voksne er ingen enkel oppgave, men her er det ingenting å utsette. Resultatet er en familiefilm som faktisk er for hele familien. Ungene kommer til å sitte storøyde av fryd, mens foreldre og andre voksne kan glede seg over hvordan Burton fletter inn mer alvorlige temaer i historien om den lille elefanten. Slå ut ørene og fly til nærmeste kino!

Mads Kvalvaag Halvorsen

Trailer