Den siste gentleman

Den siste gentleman

USA 2019
Regi: David Lowery
Med: Robert Redford, Sissy Spacek, Casey Affleck, Danny Glover, Tom Waits
Genre: Komedie
Premiere: 5. april
3 stjerner

Den siste gentleman går for en vinkling som tilsier at dette er en biografisk film med glimt i øyet, og det etableres allerede etter noen minutter. Vi skal få lære om verdens mest sjarmerende bankraner, Forrest Tucker (Redford), som har rømt fra fengsel nesten tjue ganger. Det som gjør han unik er evnen til å utføre et ran på den mest høflige måten, slik at ofrene nesten synes opplevelsen var litt hyggelig. En heist-film med en antagonist i pensjonistalderen, en søt sidefortelling om kjærlighet og gubbete stemning føles oppsummerende om Lowerys nyeste komedie.

Det er noe koselig med Robert Redfords tilstedeværelse, og den gradvis voksende flørtingen med Sissy Spacek er tidvis rørende. Likevel er det først og fremst Forrest Tuckers evner og handlingsmønster som skal og burde være filmens drivkraft, noe som blir fremstilt uten særlig mye spenning. Mange av scenene har i tillegg et gjennomgående jazzete lydspor, sannsynligvis for å gjøre det hakket mer muntert, men helt ærlig irriterer det i lengden. Etter smellvakre og originale A Ghost Story, er den største skuffelsen at David Lowery presenterer noe så konvensjonelt som Den siste gentleman. Det er ikke umulig at Den siste gentleman blir en seniorkino-hit, filmen har nostalgiske kvaliteter. Men om dette skal vise seg å være Robert Redfords aller siste rolle, er det svært tvilsomt at dette står igjen som en av hans mest minneverdige prestasjoner.

Pernille Risbråthe Middelthon

Trailer