Vox Lux

VOX LUX

USA 2018
Regi: Brady Corbet
Med: Natalie Portman, Raffey Cassidy, Jude Law, Stacy Martin
Genre: Drama
Premiere: 1. mars
6 Stjerner

Ingen vil noensinne tro en påstand om at Natalie Portman overgår seg selv etter mesterverket Black Swan. Det må likevel påstås at som popstjernen Celeste i Brady Corbets andre spillefilm er hun på millimeteren nær.

Vi møter Celeste i 1999, her spilt av fantastiske Raffey Cassidy, som rammes av en tragedie som tenåring. I kjølvannet av denne tragedien oppdages hennes enorme sangtalent, og en stjerne blir  født. Som alle vet kommer ikke stjernestatus og berømmelse uten en pris, og Celestes traumatiske fortid hjemsøker (og styrker) henne nådeløst gjennom hele reisen mot topp, og inn i sitt voksne liv (nå spilt av Portman). Corbets popstjerneportrett er beintøft, sårt og hysterisk underholdende på samme tid.

Med sylskarp og intelligent regi håndteres klisjéene rundt den strevende og til tider håpløse superstjernen på en smakfull måte, som støttes av Portmans fryktløse rolletolkning. Så eksplosiv er Vox Lux, at det må allerede konstateres at dette vil bli et av årets absolutte høydepunkter på norsk kino. Hun går inn med hud og hår i Celeste – aller sterkest da hun når et Britney-esque bristepunkt, eller når hun griper etter bakkekontakt og forsøker å mestre morsrollen overfor sin tenåringsdatter.

Så eksplosiv er Vox Lux, at det må allerede konstateres at dette vil bli et av årets absolutte høydepunkter på norsk kino.

Mor-datter-forholdet er definitivt mest rørende, men Jude Law og Stacy Martin glitrer også i birollene somhenholdsvis Celestes manager og søster.

Hun går inn med hud og hår i Celeste – aller sterkest da hun når et Britney-esque bristepunkt, eller når hun griper etter bakkekontakt og forsøker å mestre morsrollen overfor sin tenåringsdatter. Mor-datter-forholdet er definitivt mest rørende, men Jude Law og Stacy Martin glitrer også i birollene somhenholdsvis Celestes manager og søster.

Teknisk triumferer Vox Lux med sitt behagelige 35mm-foto,hvor spesielt en «jentetur»-montasje, en glamorøs musikkvideo og Celestes mange glam-meets-punklooks står igjen som høydepunktene. Med originalskrevne låter av Sia og Willem Dafoes poetiske fortellerstemme som ekstra krydder i blandingen, blir Vox Lux en sjelden kronjuvel av en film du sent vil glemme.

Pernille Risbråthe Middelthon

Trailer