Us

Us

USA 2019
Regi: Jordan Peele
Med: Lupita Nyong’o, Winston Duke, Elisabeth Moss
Genre: Grøsser
Premiere: 22. mars
5 stjerner

Jordan Peele har vært kjent i visse kretser i mer enn 15 år. Om du husker Mad TV fra sene kvelder på NRK, har du definitivt sett ham. I 2012 starter han og co-skuespiller Keegan-Michael Key Key & Peele, et sketsjeshow ikke veldig ulikt forgjengeren, men hvor de to skaperne fikk større frihet til å vitse om det som lå deres hjerter nærmest. Debutfilmen Get Out (2017) tok verden med storm. Blandingen mellom grøss og mørk komedie var en perfekt kombinasjon for å framstille den amerikanske zeitgeist og det politiske klimaet, og Peele endte opp med å vinne Oscar for beste originalmanus (filmen var i tillegg nominert til tre andre priser). Andrefilmen Us beviser at Get Out ikke var et tilfeldig lykketreff, men at Jordan Peele rett og slett er en av de mest spennende amerikanske filmskaperne for tiden.

Selv om han har beholdt noe av humoren som kjennetegnet forrige film, er Us langt på vei en renere grøsser. Filmen begynner i 1986, hvor ungjenta Addie går seg vill på tivoli og ender opp i en «hall of mirrors» hvor hun i et kort øyeblikk møter sin dobbeltgjenger. Hun løper vettskremt unna og snakker aldri med noen om det som skjedde. 30 år senere er Addie gift og har to barn, men familieferien blir ødelagt av ubudne gjester. Ikke bare Addies dobbeltgjenger er tilbake, men hele hennes familie også. Det er som om The Black Lodge fra Twin Peaks står på vidt gap og alle slipper ut.

På mange måter skiller Us seg fra de fleste grøssere. Den er klokere, morsommere og kyndigere satt sammen. Peele gjør stadig små påfunn som spriter opp filmspråket. Om du f.eks. er et lite hiphop-hode eller har dilla på dans, burde spesielt en scene hvor Luniz-låta «I Got 5 On It» fra 1995 er blitt transformert til et orkesterstykke av barokke proposjoner, tilfredsstille alle sansene.

Og skuespillet er av øverste klasse. Spesielt Lupita Nyong’o i rollene som Addie og dobbeltgjenger-matriarken gjør en av de beste prestasjonene jeg har sett i en grøsser, noensinne. Men ingenting er gjort på bekostning av skrekken, for dette er skumle saker. Noen grøssere skildrer frykten man kan oppleve i hjemmet, når en man tidligere har stolt på viser seg å være gæren, mens andre går til det overnaturlige for å skremme oss. Us gjør på mange måter begge deler, på en kledelig måte. For hver gang filmen gjør noe du forventer, tar den også en uventet retning med det samme. Her er både billige jump-scares og en undertone av uhygge som sitter igjen lenge etterpå.

Nicolai Berg Hansson

Trailer