The Sisters Brothers

The Sisters Brothers

Frankrike/Italia/Spania/Belgia/Romania/USA 2018
Regi: Jacques Audiard
Med: John C. Reilly, Joaquin Phoenix, Jake Gyllenhaal, Riz Ahmed, Rutger Hauer
Genre: Western/Drama/Eventyr
Premiere: 22. mars
5 stjerner

I en annen film ville Eli og Charlie Sisters mest sannsynlig vært skurkene. Brødrene Brothers, unnskyld – Sisters – er revolvermenn og leiemordere av typen som bare sneier innom andre westerns, som kjipinger med få egenskaper og ingen særlige funksjoner utover å gjøre livet surt for helten. Jacques Audiards første engelskspråklige film er ingen ensporet standardcowboyvariant, men fans av kategorien vil ikke bli skuffet. Skal vi se: Seksløper-shootouts, whiskyfyll, saloon-madammer, vidvinkel-villmark, rulletobakk, gullgraving, wanted-plakater, alt i det sjangertro grenselandet mellom sivilisasjonens og jungelens (eller snarere præriens) lov. At westernkjennetegnene blandes med humrende komikk, alvorlig drama om familie og kjærlighet, heftig action og guffen skrekk gir filmen en vanskelig plasserbar identitet. Rikdommen i materialet underbygges av en handling som stadig tar nye veier i hovedpersonenes jakt på gull og på forsoning med fortiden og harde livsvalg. Retningsløs, sier kritikerne. Spennende, sier vi.

Denne unike miksen hadde bare blitt surr uten Jacques Audiards kyndige hånd. Stødig instruksjon og erfaren fortellerkunst gir en ryddig historie som er lett å følge, trass i alle elementene han kaster inn i miksen. Skuespillerprestasjonene (alle får det til å se så lett ut!) er bemerkelsesverdige gode, samtlige rollefigurer er gåtefulle og tilbakeholdne. At filmen, selv med handling fra macholiv i 1851, fremstår som den reneste pølsefest i sin knapphet på kvinnelige innslag lar vi så vidt passere – under tvil.


Likefullt: The Sisters Brothers er selvskreven på lista over dette tiårets beste westernfilmer.

Einar Aarvig

Trailer