Shazam!

Shazam!

USA 2018
Regi: David F. Sandberg
Med: Zachary Levi, Mark Strong, Michelle Borth
Genre: Actionkomedie
Premiere: 5. april
4 stjerner

14 år gamle Billy er mest opptatt av å være gatesmart og rømme fra fosterhjem idet han plutselig havner i en magisk grotte som minner mer om Dantes Inferno enn Harry Potter, og blir skjenket magiske krefter og et nytt utseende. Ved å si «Shazam!» blir han en 30 år gammel muskelbunt som kan fly, skyte lyn fra hendene, motstå kuler, you name it. Men for hver superhelt må det finnes en superskurk, og han er mer enn litt opptatt av å skaffe seg Billys evner.

I den voksne Shazam-utgaven av seg selv, er det Zachary Levi som portretterer Billy, mest kjent som tittelrollen i tv-serien Chuck. Han spiller med en barnslig glede og innlevelse som passer godt, og ser så perfekt erkeamerikansk ut at hele fyren blir en parodi på Superman. Her tøyser man generelt med superheltsjangeren både ved å bryte med alle våre forventninger og med å pøse på med snertne replikker og humoristiske scener. Det blir som en slags Deadpool for barn, uten veldig grafisk vold eller stygt språk. Sentralt står vennskapet mellom Billy og hans superhelt-entusiastiske fosterbror, og deres utforskning av Shazams evner. Dette er alltid den morsomste delen var superheltfilmer, og her har regissør Sandberg (som ellers bare har grøssererfaring fra Lights Out og Annabelle 2) virkelig kost seg.

Shazam er litt for lang, og slutten litt for generisk til å gjøre inntrykk. Dessuten er skurken ganske så kjedelig. I en film som denne kunne filmskaperne virkelig tatt den helt ut, men det onde geniet er en ukarismatisk og tam skikkelse. Men for all del, noe for hele familien dette!

Nicolai Berg Hansson

Trailer