Jeg ser deg

Jeg ser deg

Norge 2018
Regi: Maria Salazar
Med: Michael Winger, Torstein T. Røyne, Didrik Søderlind, Tore Salvesen, m.fl.
Genre: Dokumentar
Premiere: 15. mars
4 stjerner

Jeg så filmen på filmfestivalen i Bergen, hvor de i programmet stilte spørsmålet: Kan klarsynte være en ressurs for politiet? Vel, nei, jeg er realist og vitenskapstro, og det som ikke kan gjenskapes under kontrollerte forhold finner meget svak klangbunn hos meg. Snåsatro, åndenes makt, telepati, varme hender og den slags interesserer meg lite. Så er det sagt.

Men over til filmen: Jeg ser deg er en dokumentar om Michael Winger, en såkalt klarsynt mann som etter sigende har hjulpet både politiet og pårørende med å oppklare mystiske saker hvor et menneske har forsvunnet, sannsynligvis omkommet, uten at man har kunnet gjøre rede for «hvor og hvordan». Jeg ser deg tar for seg en rekke hendelser som Winger har vært med å oppklare, og det er en sympatisk kar vi møter; en mann som virker å tro fult og helt på sine spesielle evner, og at menneskesinnet kan romme en uforløst intuitiv kraft som grenser til telepati. Han virker også til å ville hjelpe folk (sikkert mot et vederlag, skulle bare mangle), men uten å gi dem falske forhåpninger underveis. Sånn sett er det et stykke fra Winger til teletorget.

Jeg ser deg er en god dokumentarfilm, det er det viktigste. Filmen er kompetent fotografert og regissør Maria Salazar er flink til å komme under huden på folk – både de som medvirker i filmen og oss som sitter og se på. Et mer kritisk og utfordrende blikk hadde ikke vært å forakte, men det virker som om filmen (og regissøren) har en misjon, og det er på sett og vis forståelig og delvis akseptabelt – vi har alle våre kjepphester å ri. Filmen tar uansett ikke bare for seg suksesshistorier, og lykkes godt i å la oss få innblikk i hele situasjonen, også speilet fra de pårørendes ståsted. Spennende er den også; til tider som en glidende overgang mellom dokumentar og krim. Velgjort! Og så kan du og jeg tro hva vi vil.

Le LD Nguyen

Trailer