Helan og Halvan

Helan og Halvan

England 2018
Regi: Jon S. Baird
Med: Steve Coogan, John C. Reilly
Genre: Drama
Premiere: 15. mars
4 stjerner

Laurel and Hardy var klassiske Hollywoods mest suksessfulle komikerduo. At vi i det hele tatt oversatte navnene deres til det noe kleine Helan og Halvan her til lands, sier litt både om hvor lenge siden det er de var populære, og hvor store de var verden rundt. Gjennom hele 30- og 40-tallet var de gigantiske, men populæriteten forsvant en smule med neste generasjon. Denne filmen skildrer deres siste turné gjennom England i 1953. De var ikke lenger box office-suksesser, men heller ikke de legendene de er blitt i ettertid. Altså et relativt lavpunkt.

Dette kunne lett ha vært en deprimerende film. To 60 år gamle avdanka stjerner som gjør sine siste krampeaktige shows. Men filmskaper Jon S. Baird behandler dem med såpass respekt og ærefrykt at filmen aldri føles elegisk, og filmen er åpenbart laget med respekt og kjærlighet. Kanskje i litt for stor grad, for spesielt mørkt blir det aldri. Steve Coogan og John C. Reilly er ekstremt vellykkede i og med at de både er lett gjenkjennelige som de komiske ikonene, men også klarer å framstille dem som mennesker. Med litt godvilje til klarer man til og med å glemme Reillys dobbelthake-protese og polstrede mage, og man blir genuint glad i de to komikerne, selv om filmen gjerne kunne gått langt mer i dybden på hva de følte rundt både sin egen suksess og for hverandre. Selv om det ikke akkurat er et glansbilde som males, blir det litt for overfladisk.

Når det er sagt, er det lett å se hvorfor disse to ble så store som de ble. Coogan og Reilly framfører rutinene deres med stor overbevisning, og man merker at mye av humoren deres er tidløs. Skal ikke se bort ifra at filmen åpner opp for at de blir oppdaget av en helt ny generasjon.

Nicolai Berg Hansson

Trailer