Elsk, nyt – og løp for livet!

Elsk, nyt – og løp for livet!

Frankrike 2018
Regi: Chrisophe Honoré
Med: Pierre Deladonchamps, Vincent Lacoste, Denis Podalydès, Adèle Wismes
Genre: Drama
Premiere: 1. mars
4 stjerner

Elsk, nyt – og løp for livet! (en langt mer direkte oversettelse av den franske originaltittelen enn engelske Sorry Angel) er løst basert på regissørens egne opplevelser som student. Filmen ble valgt ut til hovedkonkurransen i Cannes, men fikk ikke med seg noen priser derfra. Kanskje er det fordi historien kjennes som noe man har sett før, og at det ikke gjøres spesielt mye spennende rent filmspråklig. Dette er ikke noen dårlig film, men det er heller ingen aspekter her som virkelig skiller ut.

Med Pierre Deladonchamps i hovedrollen ledes tankene fort til Fremmed ved sjøen, som denne filmen også deler litt tematikk med. Legger du til én del 120 slag i minuttet og én del Weekend, begynner du å nærme deg en idé om hva denne filmen er. Samtidig er den mindre interessant enn alle de nevnte, og klarer ikke helt å løfte noen av temaene til nye høyder. Relasjonen mellom filmens to hovedkarakterer er heldigvis fin, og det er kjemien mellom nevnte Deldonchamps og Vincent Lacoste som bærer filmen.

Nettopp den vekslende avstanden mellom de to, om det så er fysisk eller mentalt, skildres godt. Særlig når regissør Honoré virkelig utnytter bredden og dybden i bildene sine, skinner dette gjennom. Ved flere anledninger bruker han flaten til å skildre avstand eller nærhet, eller han bruker tomme flater til å skjerpe fokuset. Om øyet må følge med på begge sider av lerretet samtidig eller nærmest kan ignorere sidene spiller liksom ingen rolle, det skaper en mer dynamisk opplevelse. Man skulle nesten ønske seg mer av det. Med en enda sterkere visuell identitet kunne filmen hevet seg flere hakk, og samtidig blitt mer engasjerende.

Mads Kvalvaag Halvorsen

Trailer