Cold Pursuit

Cold Pursuit

USA 2019
Regi: Hans Petter Moland
Med: Liam Neeson, Laura Dern, Emmy Rossum
Genre: Drama/Komedie
Premiere: 1. mars
3 stjerner

Norske Kraftidioten fra 2014 med Stellan Skarsgård i hovedrollen og halve film-Norge på birollelista, var en slags parodi på nordic noir, og blandet spenning og komedie på en interessant, om ikke helt vellykket måte. Det var en uvanlig type fortelling for norsk film, en hevnhistorie med Coenske tendenser. Ikke rart at filmen ble plukket opp av Hollywood. Regissør Hans Petter Moland har altså remaket sin egen film, med Liam Neeson som den tause hevneren denne gangen. Tankene går til Taken-serien, men Cold Pursuit har heldigvis litt mer glimt i øyet.

Handlingen er blitt flyttet til Colorado, men historien som fortelles er den samme som i den norske originalen, og filmspråket like så. Med unntak av et par nye scener, er det så identisk at det er på grensen til en shot-for-shot remake. Budsjettet er åpenbart hevet, så filmen ser litt bedre ut, men man tar seg fort i å lure på hva i all verden som er vitsen. Hyggelig for det internasjonale publikum, men for oss her hjemme i Norge (i hvert fall de av oss som har sett Kraftidioten) føles denne filmen veldig unødvendig. Noe av humoren som gjorde den første filmen sjarmerende, er blitt tonet ned. Og verre er det at skurken, som i Pål Sverre Hagens skikkelse var høydepunktet i den norske varianten, her er blitt redusert til en kjedelig Hollywood-klisjé. I USA blir alt litt rundere i kantene, uheldigvis. Molands Hollywood-debut (selv om han riktignok har jobbet med internasjonale produksjoner før) beviser at han takler overgangen fra europeisk til amerikansk film. Får bare håpe han har en ny historie og er hakket mer inspirert neste gang.

Nicolai Berg Hansson

Trailer