Arabiske filmdager for niende gang

Tekst: Redaksjonen

20.-24. mars blir Norge litt mer arabisk når filmfestivalen Arabiske filmdager inntar Vika kino.

For niende gang inviterer Arabiske filmdager til festival med det beste fra og om den arabiske verden, og på årets program finner du godt over 20 filmer fordelt utover fem dager. Sammensetningen er prisbelønte fiksjonsfilmer og dokumentarer fra blant annet Egypt, Tunisia, Marokko og Syria som først og fremst skal underholde, men kanskje også gjøre publikum litt klokere på et av verdens mest kompliserte områder.

HARTDSLÅENDE DRAMAER

Årets åpningsfilm, Sofia, regissert av Meryem Benm’Barek-Aloïsi, hadde premiere under filmfestivalen i Cannes, og handler om 20 år gamle Sofia som står i fare for å straffes hardt når hun blir gravid uten å være gift. Det er en sterk historie som retter lupen mot deler av det marokkanske samfunnet som er konservativt, utdatert og kjønnsdiskriminerende.

Den tunisiske regissøren Mohamed Ben Attia står bak filmen Dear Son som også hadde premiere i Cannes. Filmen er et lavmælt og rørende portrett av et foreldrepar som må finne mening med livet etter at deres eneste sønn helt ut av ingenting forlater dem for å kjempe i Syria.

Et annet hardtslående drama er The Reports on Sarah and Saleem som handler om forholdet mellom palestinske Saleem og jødiske Sarah. Filmen, regissert av Muayad Alayan som også gjester årets festival, viser på ypperlig vis hvordan alt i hver minste detalj er politisk på Vestbredden. 

FEEL-GOOD OG SATIRE

Arabiske filmdager har også flere lystige filmer på programmet, og en av dem er årets avslutningsfilm Tel Aviv on Fire. Filmen fikk stor oppmerksomhet på filmfestivalen i Venezia og bruker satire og en god porsjon humor for å vise kompleksiteten i hverdagslivet til palestinere og israelere.

Yomeddine var Egypts Oscarkandidat, og er en hjertevarm road-movie om utenforskap og vennskap. Til festivalen kommer både filmens regissør, A.B. Shawky, og produsent, Dina Emam. I tillegg kan du sjekke ut Amra and the Second Marriage, en komedie om flerkoneri, som er noe så sjeldent som en spillefilm fra Saudi-Arabia.

STERKE DOKUMENTARER

Det har vært et ekstra sterkt år for dokumentarfilmen, og på programmet er to norskproduserte: Hamada som tar oss med på innsiden av Sahrawi-folket i Vest-Sahara, og med Privacy of Wounds førsøker regissør Dalia Kury å rekonstruere livet i fangenskap for tre tidligere syriske fanger i Oslo.

En av de ferskeste filmene på programmet er dokumentaren Gaza, som hadde premiere på Sundance filmfestival i januar. Den fokuserer på hverdagslivet til de rundt to millioner menneskene boende i området som ifølge FN kan være ubeboelig i 2020. Og sist, men ikke minst er en av årets sterkeste anbefalinger ISIS, Tomorrow: The Lost Souls of Mosul som handler om terrorgruppen IS’ tilstedeværelse i regionen der det blir spesialarrangementer knyttet til begge visningene under festivalen.