Stephan James

Tekst: Pernille Risbråthe Middlethon

Kanadiske Stephan James er Golden Globe-nominert i år for sin hovedrolle i TV-serien Homecoming. Med Barry Jenkins’ If Beale Street Could Talk kommer den unge mannen til å få sitt virkelige gjennombrudd også på det store lerretet.

FAKTA
Navn: Stephan James
Født: 16/12-93, Toronto, Canada
Medvirket i: Home Again, Selma, Race, Homecoming
Aktuell med: If Beale Street Could Talk

Alle som ikke har levd under en sten fikk med seg at Moonlight vant Oscar for beste film i 2017. Til regidebut å være, var dette mildt sagt en suksess for Barry Jenkins. Hans andre spillefilm, If Beale Street Could Talk, er nå klar for norske kinoer. Med Golden Globe og BAFTA-nominasjoner bak seg, spår vi et par Oscar-nominasjoner i kortene også. Beale Street er en kjærlighetshistorie satt til Harlem på 70-tallet, om Tish (KiKi Layne) og Alonzo (Stephan James), et ungt par som har vokst opp sammen og som nå er forlovet. Mens de venter sitt første barn, blir Alonzo arrestert for en forbrytelse han ikke har begått. Med hjelp av familien forsøker Tish å bevise Alonzos uskyld i en kamp preget av urettferdighet og rasisme. Øvrige roller fylles av blant andre Regina King, Colman Domingo, Diego Luna og Pedro Pascal. Jenkins står for manuset, adaptert fra James Baldwins roman ved samme navn. Med verdenspremiere under filmfestivalen i Toronto, åpnet Beale Street til svimlende kritikker som hyllet filmens visuelle uttrykk og narrativitet.

Drømmer om Spider-Man

Stephan James er født og oppvokst i Toronto, og er den yngre broren til skuespiller Shamier Anderson. James startet sin karriere i den kanadiske ungdomsserien Degrassi: The Next Generation i 2010, etterfulgt av mindre roller i serier som Clue og The L.A. Complex, samt spillefilmene Home Again, Perfect Sisters, Lost After Dark og Selma. Sin første hovedrolle fikk han i sportsfilmen Race i 2016, hvor han spilte mot blant andre Jason Sudeikis, William Hurt, Jeremy Irons og sin bror. De siste årene har han også hatt hovedrolle i to TV-serier: krimdramaet Shots Fired, og den hyllede Amazon-serien Homecoming med Julia Roberts.

Rollen i Beale Street er likevel den største og viktigste James har gjort så langt, spesielt siden 24-åringen har sett på det som et stort personlig mål å jobbe med regissør Jenkins. I et intervju med nettstedet Collider uttalte han at han har følt seg bortskjemt og ekstremt heldig når det kommer til hvilke regissører han har fått jobbe med.

– Jeg følte meg allerede hjemme i rollen før jeg møtte Jenkins for å diskutere den. Jeg bare visste at jeg skulle jobbe med ham, men ikke når. Etter at han fortalte om sin visjon for filmen, sa jeg rett ut at jeg var den rette for rollen, og villig til å gjøre hva som helst. Det er skummelt å bli for knyttet så sterkt til noe før det er ditt. Men noen ganger får man den sterkeste følelsen av at det er meant to be, forteller han i intervjuet.

Hva fremtiden bringer for Stephan James vet vi ikke så mye om i skrivende stund, foruten at han skal medvirke i actionthrilleren 17 Bridges med Taylor Kitsch og Chadwick Boseman. Ellers drømmer han om å få prøve seg i blockbuster-landskapet, spesifikt å spille Spider-Man, i tillegg til at han en dag vil produsere og regissere selv.