The Hate U Give

The Hate U Give

USA 2019
Regi: George Tillman Jr.
Med: Amandla Stenberg, Regina Hall, Common, Russell Hornsby, Anthony Mackie
Genre: Drama
Premiere: 1. mars
5 stjerner

Når vi lever i en verden hvor rasisme, politivold og våpenbruk er et så vanvittig stort problem, da spesielt i USA, føles det betimelig med en film som The Hate U Give. Basert på Angie Thomas’ bestselgende roman med samme navn, skildres nettopp dette – gjennom øynene til 16 år gamle Starr Carter (Amandla Stenberg). Per definisjon lever hun i ghettoen, noe som er årsaken til at hun går på en finere skole i forstaden like ved. Starr opplever identitetskonflikt rundt dette, da hun må oppføre seg «hvitere» på skolen, og senere skru av dette når hun kommer hjem. Da hun blir vitne til et drap, blir hun nødt til å ta spesielt vanskelige valg omkring hva hun skal velge å stå frem og si, og ikke si.

Dette er et enormt steg opp for regissør George Tillman Jr., som tidligere har stått bak svake filmer som The Longest Ride og Faster. Til tross for at The Hate U Give er akkurat litt for lang, og tidvis roter seg bort i sidehistorien om et internt gjengoppgjør, håndteres det viktige hovedtemaet på en særdeles god måte – ofte på grensen til nervepirrende og ekstremt tårefremkallende. Amandla Stenberg (kjent fra Hunger Games) skinner i hovedrollen. Hun spiller på et bredt spekter, og er både morsom, rørende og ekte sint når situasjonene krever det. Det finnes nok av filmer som forsøker å ta et oppgjør med rasistiske holdninger, men det må gis honnør til The Hate U Give for å gjøre det med et narrativ velegnet for sin unge målgruppe. Mest sannsynlig er dette nemlig den viktigste ungdomsfilmen på kino i år.

Pernille Risbråthe Middelthon

Trailer