The Bookshop

The Bookshop

England 2017
Regi: Isabel Coixet
Med: Emily Mortimer, Bill Nighy, Patricia Clarkson
Genre: Drama
Premiere: 1. mars
3 stjerner

I en liten landsby øst i England sent på 50-tallet bestemmer enken Florence seg for å starte en bokhandel. Hun er en optimistisk og godhjertet boknerd, men omringet av pertentlige borgerlige overklassefolk, som ikke setter pris på at outsidere kommer med sine «sprø» ideer og sjokkerende romaner som Nabokovs «Lolita». Hun blir møtt med motstand fra lokalbefolkningen, men finner en usannsynlig venn i den innesluttede gamle mannen mr. Brundish.

Ja, det er akkurat så britisk og koselig som det høres ut. En grå-tonet film med stadig konsumering av te og dialoger om Keats, Thackeray og andre britiske klassikere. Det er ikke en film for de utålmodige, men for de som vil tas tilbake til en annen tid for å dvele ved små hverdagslige problemer. De mest positive aspektene er fotoet, som består av både fl otte landskaper og pent lyssatte interiørbilder, og Emily Mortimer i hovedrollen, som spiller sitt sedvanlige sjarmerende jeg. Dessverre er ikke birollene spesielt interessante, heller karikerte. Og vi blir eksponert for altfor mye byråkratisk drama uten at det involverer personer vi bryr oss om. Hvorfor er disse gammelmodige menneskene egentlig så imot ideen om en bokhandel, annet enn for å være syrlige kranglefanter som høflig himler med øynene?

Den lille personens kamp mot undertrykking i etterkrigstidens England er ikke ny tematikk, og er blitt gjort bedre før. Min største innsigelse mot The Bookshop er altså hvor lite oppfinnsom den er, for direkte dårlig er den ikke. Ufarlig søndagshygge.

Nicolai Berg Hansson

Trailer