Kvinne på krigsstien

Kvinne på krigsstien

Island 2018
Regi: Benedikt Erlingsson
Med: Halldóra Geirharðsdóttir, Jóhann Sigurðarson, Juan Camillo Roman Estrada
Genre: Drama/Komedie
Premiere: 25. januar
4 stjerner

Island har sin egen Michelle Fairley, og hun er akkurat like vass som Catelyn Stark i Game of Thrones. Halldóra Geirharðsdóttir spiller Halla i den islandske vinneren av Nordisk råds filmpris, og gjør det med bravur. At hun faktisk skyter pil og bue og leder et kor kjennes nesten som referanser, men ellers er det ikke mange likhetstrekk med den populære HBO-serien. Kvinne på krigsstien er satt til det moderne Island, der Halla kjemper en innbitt kamp mot aluminiumsindustrien på sagaøya. Ikke helt drage og jerntrone, altså.

Filmen er underholdende i massevis, og har en del absurde grep og vendinger som stort sett funker.

En slags krig er det nå uansett, og samtidens truende maskinere er strengt talt skumlere enn både whitewalkers og sverdsvingende kjemper. Det magiske islandske landskapet maler et romantisk bakteppe for den lille krigen, og står i sterk kontrast til monstermaster og fabrikker. Kanskje kjennes det ikke fullt så eksotisk for oss nordmenn, som tross alt er vant til både fjell, fjord og vidde, men heller relaterbart og aktuelt. Halla er uansett en figur det er lett å heie på, selv når hun tar seg aldri så store friheter.

Krumspringene er mange i denne filmen, og selv om de nærmest heist-aktige aksjonene er morsomme, er de med på å bikke filmen over i det smått banale. Hallas handlinger og motivasjon kjennes i blant overdreven, og hun har en flaks man knapt kunne fått om man gnikket alle kaninpotetene på hele Island. Filmen er underholdende i massevis, og har en del absurde grep og vendinger som stort sett funker. Denne filmen er ypperlig hvis du vil ta med moren din på kino – hun kommer til å kose seg mer enn deg, og dermed sette enda mer pris på initiativet.

Mads Kvalvaag Halvorsen

Trailer