Destroyer

Destroyer

USA 2019
Regi: Karyn Kusama
Med: Nicole Kidman, Sebastian Stan, Tatiana Maslany, Toby Kebbell, Scoot McNairy
Genre: Drama
Premiere: 25. januar
5 stjerner

Noe har skjedd med Nicole Kidman. Etter flere heller labre år, virker det som om hun har funnet tilbake til gnisten som gjorde henne til en av årtusenskiftets mest interessante skuespillere. Hun vant både Emmy og Golden Globe for innsatsen i TV-serien Big Little Lies, og ble Oscar-nominert for birollen i Lion. Også for rollen i Destroyer vanket det Golden Globe-nominasjon, og det er ikke ufortjent. Kidman er det klare høydepunktet i en film som er meget solid ellers også.

I rollen som politikvinnen Erin Bell, er alle spor av filmstjernen Nicole Kidman borte. Hun ser rett og slett dritsliten ut, med slepende gange og uflidd hår. Når Bell får mistanke om at en skurk fra fortiden hennes har dukket opp igjen, begir hun seg ut på en jakt som langt på vei foregår i skyggesiden av loven. Det er befriende å se en beinhard og til tider usympatisk kvinnelig hovedrolle, som man allikevel heier på og liker. Kidman holder ikke igjen, men fordyper seg helt i en rolle som ikke ligner noe hun har spilt tidligere.

I tillegg er filmen rundt henne også sterk. Det er mange gode biroller her, og særlig Bradley Whitford, Tatiana Maslany og Sebastian Stan imponerer. Historien er fortalt på en drivende og interessant måte, med tilbakeblikk som gir små drypp av informasjon uten å være forvirrende. Særlig et par intense ranssekvenser gjøres veldig spennende takket være regissør Karyn Kusamas stødige grep. Destroyer er hennes beste film til nå, og nok et eksempel på at kvinnelige regissører kan lage film minst like bra som gutta.

Mads Kvalvaag Halvorsen

Trailer