Climax

Climax

USA/Frankrike 2018
Regi: Gaspar Noé
Med: Sofia Boutella, Romain Guillermic, Souheila Yacoub, Giselle Palmer, Taylor Kastle
Genre: Drama
Premiere: 8. februar
5 stjerner

Et tett dansekompani på 20 personer. En avsidesliggende og nedlagt skole. Elektrisk musikk. Ett barn. En siste fest. Hva kan gå galt? Absolutt alt, etter at sangria-bollen på mystisk vis blir tilsatt LSD. Dette er premisset for den kontroversielle regissøren Gaspar Noés nyeste film, hvor idéen er basert på en sann hendelse fra 90-tallet. Allerede i løpet av de første sekundene forstår vi at vi er på vei inn i et mareritt: en blodig kvinne kaver seg bortover en åker dekket av snø i et bredt oversiktsbilde. Få minutter senere har danserne nettopp ankommet skolen de skal oppholde seg på de neste dagene, og festen er snart i gang. Men først får vi servert et forrykende bevis på hva denne gruppen er god for: de er helvetes gode dansere! Moderne dansestiler kombineres i et heftig koreografert show til en lang instrumentalversjon av Cerrones «Supernature», og med det er tonen satt: Climax er for kul til at man ikke skal bli med på leken.

I løpet av drøye 90 minutter utfolder dette lukkede helvetet seg. I fascinerende og skremmende oppbygginger bevitner vi en bred variasjon av reaksjoner på psykedeliske stoffer. Mens noen opplever sitt livs største eufori, føler andre at de er i selveste skjærsilden. Benoît Debies fargesterke kameraarbeid og den pulserende musikken er forsterkere – begge høyst effektive på sitt mest insisterende. Til sist må det gis honnør til et ensemble bestående av profesjonelle dansere (den eneste etablerte skuespilleren er Sofi a Boutella), som med sin ekspertise setter kronen på verket i Climax.

Pernille Risbråthe Middelthon

Trailer