Burning

Burning

Sør-Korea 2018
Regi: Lee Chang-dong
Med: Yoo Ah-in, Jeon Jong-seo, Steven Yeun
Genre: Drama
Premiere: 22. februar
5 stjerner

Burning har allerede vært å se på en håndfull norske filmfestivaler, og vant hovedprisen Sølvspeilet på Film fra Sør i november. Heldigvis får den også ordinær kinodistribusjon, og når forhåpentligvis ut til enda flere enn de mest ivrige festivalgjengere. Filmen er basert på novellen «Brenne låver» av den japanske suksessforfatteren Haruki Murakami, og med Lee Chang-dong i registolen har den blitt en riktig godbit. Changdong er blant Sør-Koreas mest anerkjente regissører, og viser hvorfor her.

Historien som skal fortelles virker i utgangspunktet enkel. Den beskjedne Jong-su møter karismatiske Hae-mi, og en gryende romanse oppstår. Snart dukker imidlertid den mystiske Ben opp, og alt blir umiddelbart mer komplisert. Det oppstår et slags trekantdrama, men ikke av den slibrige sorten. Intrigen er ikke dramatisk, snarere gåtefull. Fra det øyeblikket Ben dukker opp, kastes et slags tynt slør over hele filmen. Du ser alt som skjer, men noe er allikevel uklart. Hvem er egentlig Ben? Hvordan kjenner han Hae-mi? Hva vil han?

Murakamis komplekse, nyanserte karakterer bringes til live med enda mer dybde og varme av Chang-dong, en nydelig kombinasjon av tekst og bilde. Alt kjennes ekte selv om det virker fjernt, realistisk selv på det mest forvirrende. Historien blir fortalt langsomt, nærmest hypnotisk. Små blikk kan bety mye – eller kanskje ingenting? Replikker og bevegelser fanger oppmerksomheten din bare for å forsvinne som dugg for solen like etterpå. Resultatet er en film man kanskje ikke helt forstår, men som man nettopp derfor vil diskutere, tenke over, og definitivt se igjen. Og igjen.

Mads Kvalvaag Halvorsen

Trailer