Arctic

Arctic

Island 2018
Regi: Joe Penna
Med: Mads Mikkelsen, Maria Thelma Smaradotti
Genre: Drama/Thriller
Premiere: 1. februar
5 stjerner

Hvordan den brasilianske youtube-stjerna, musikeren og filmskaperen Joe Penna endte opp med å debutere som spillefilmregissør med en islandsk overlevelsesthriller, med danske Mads Mikkelsen i hovedrollen og handling satt til Nordpolen, har jeg ikke lest meg opp på ennå. Men det er uansett et snedig poeng.

Arctic er en sitrende spennende og hutrende kald affære som hviler utelukkende på Mads Mikkelsens sterke skuespillerskuldre hva det som foregår foran kamera angår. Samtidig skal det ikke store fantasien til for å forestille seg at produksjonen må ha vært et vanvittig strev for regissør Penna og kamerafolka også. Så å si hele filmen foregår ute i kulde, snø og is. Det er både tungt og vondt å spille inn film under slike forhold, og hovedrolleinnehaveren koketterte nok ikke da han uttalte i et intervju at Arctic er det desidert vanskeligste han har vært med på.

Mikkelsen spiller en polforsker som har måttet nødlande med det lille flyet sitt. Han klamrer seg til livet og et fjernt håp om å bli reddet, og miraklet dukker en dag opp i form av et annet småfly på himmelen. Men tragisk nok mislykkes flyet med landingen, piloten omkommer og hans kone blir hardt skadet. Uten tilstrekkelig mat og medisin bestemmer Mikkelsens rollefigur seg for å slepe den skadde kvinnen på en slede gjennom isødet i håp om å møte på hjelp. Med en vekselsvis sveipende og intim kameraføring tar Arctic oss gjennom noen grufulle dager med lidelser og prøvelser. Mads Mikkelsen spiller virkelig ut sitt store register i denne intense overlevelsesthrilleren, og regissør Pena benytter seg av den brutale naturen til å dosere mellom spenning, håp og fortvilelse på en overbevisende måte. Arctic er en enestående kraftanstrengelse av en film.

Le LD Nguyen

Trailer