Alita: Battle Angel

Alita: Battle Angel

USA 2019
Regi: Robert Rodriguez
Med: Rosa Salazar, Keean Johnson, Christoph Waltz, Jennifer Connelly, Mahershala Ali, Eiza González
Genre: Action/Eventyr/Sci-Fi
Premiere: 8. februar
5 stjerner

Alita: Battle Angel er regissert av Robert Rodriguez (Sin City, El Mariachi), men er i stor grad en James Cameron-film. Det merkes godt ikke bare på budsjettstørrelsen og fl iden man har lagt ned i alle visuelle detaljer, men også på manus, stil og tone.

Filmen er basert på en japansk mangaserie skapt av Yukito Kishiro – en mann med sterk fascinasjon for robotteknikk og symbiosen mellom menneske og maskin. Handlingen er lagt til en postapokalyptisk fremtid, hvor jorda er slitt og uttynt og mennesker og maskiner lever på noe som ligner en høyteknologisk ruinhaug, regjert av korrupte styringsmakter. Oppe på himmelen svever det en mystisk eliteverden som vanlige folk ikke har tilgang til. Filmens hovedperson er den unge jenta Alita, en hyperavansert «kjerne» som vekkes til live og gis ny kropp av legen og robotteknikeren Ido. Hun får seg venner og lærer verden å kjenne, og oppdager gjennom spillet motorball at hun har unike egenskaper. Gradvis våkner minnene om hvem hun egentlig er.

Alita: Battle Angel er en storslagen og spinnvill actionfest med en touch varme og sentimentalitet. Historien er adekvat, og det er mange gode skuespillere som drar lasset her. Men essensen er likevel et heseblesende tempo og spesialeffekter som gjør deg nummen – av begeistring. Tidsbruken på action og overdådig, langtrukken kampkoreografi går litt utover karakterutviklingen; det kommer en del brå vendinger som virker umotiverte og underlige. Den skyhøye underholdningsfaktoren veier likevel opp for de narrative skavankene. Det er bare å spenne på seg 3D-brillene, klamre seg fast i setet og nyte turen.

Le LD Nguyen

Trailer