Troll – Kongens hale

Troll – Kongens hale

Norge 2018
Regi: Kristian Kamp, Kevin Munroe
Norske stemmer: Anders Baasmo Christiansen, Toralv Maurstad, Marie Blokhus, Eldar Vågan, Knut Anders Sørum, Pål Christian Eggen
Genre: Eventyr/Familie
Premiere: 25. desember
4 Stjerner

Så fort man godtar at Troll – Kongens hale ikke har særlig mye med verken norsk folketro eller Asbjørnsen og Moes forvaltning av den å gjøre, åpenbarer det seg en ganske artig barnefilm. Trollene ser ikke akkurat ut som noe som er skapt av naturen, de er søte og storøyde rabagaster som bor sammen i en slags by. Der driver de med fargerik trolldom og pleier kontakt med vesener fra norrøn mytologi. Mest kontroversielt, kanskje: De er raske og smidige og konkurrerer i hurtighet. Kontrasten til eventyrtradisjonens store, treige, mosegrodde og gjerne onde og dumme vesener er, for å si det mildt; sterk. Hovedpersonen ser ut som en underbitt Justin Bieber med mangasveis og er kvikk og blid og snill.

Best av alt er de mange små detaljene.

For å redde sin forsteinede far og frelse trollbyen fra en tyrann, må han, sammen med et festlig, lite ensemble, legge ut på en reise som fører ham til Draugen.

Handlingen er i grunnen passe forutsigbar, men gjennomtenkt og velskrevet. Best av alt er de mange små detaljene. Comic relief-sidefigurene fungerer for eksempel veldig bra, favoritten er en tohodet variant med nerveproblemer.  Trolll – Kongens tale kan være temmelig morsom. Ytterligere pluss for bruken av dialekter. Kremskuespillerne som gir stemmer er gode.

Filmen blir neppe en ny norsk klassiker, intensjonene er, etter alt å dømme, å lykkes internasjonalt. Det ville i så fall ikke vært ufortjent.

 

Einar Aarvig

Trailer