Kapernaum

Kapernaum

Libanon 2017
Regi: Nadine Labaki
Med: Zain Al Rafeea, Boluwatife Treasure Bankole, Yordanos Shiferaw
Genre: Drama
Premiere: 25. desember
5 Stjerner

Det er noe eget ved barneskuespillere som virkelige funker, tilfellene der det ikke bare er smart regi eller fiks klipping som skaper en virkelig god prestasjon. Tenk på Jacob Tremblay i Room, eller Brooklynn Prince i The Florida Project. Vel, nå må vi rydde plass på lista over imponerende barneskuespill, for Zain Al Rafeea hører til helt, helt der oppe. Han ble plukket rett fra gata i Libanon, men man skulle tro han hadde gått streng skole med barneteater og privatlærere i lang tid. Prestasjonen hans er i seg selv verdt billettprisen, og er mer enn nok til å bære den to timer lange filmen.

I Kapernaum er en lykkelig slutt slett ikke å regne med.

Regissør Labaki har tidligere markert seg med filmene Karamell (2007) og Hvor går vi nå? (2011), og viser igjen at hun er en stødig regissør. Hun må prise seg lykkelig for å ha ramlet over et talent som Zain, men har åpenbart også gjort en god jobb med ham. Resten av skuespillerne leverer nemlig også knallsterkt, i den grad at selv en baby ser ut til å høre på og følge Labakis ordre. Å følge barn gjennom en film på denne måten, skaper en ekstra årvåkenhet og sterkere engasjement. Man håper litt sterkere at alt skal gå bra.

 

I Kapernaum (det franske capharnaüm betyr rot eller kaos) er en lykkelig slutt slett ikke å regne med. Det kaotiske miljøet Zain manøvrerer er både skittent og overveldende, og det er ikke lett å vite hvem han kan stole på. Familietragediene ser nærmest til å flomme ut av hver dør, uten at det egentlig blir for manipulerende. Til det er skjebnene for ekte, og følelsene for sterke. Labaki legger en tung bør på Zains skuldre – både som skuespiller og rollefigur. Begge to er heldigvis sterke nok til å bære dem.

Mads Kvalvaag Halvorsen

Trailer