Beautiful Boy

Beautiful Boy

USA 2018
Regi: Felix Van Groeningen
Med: Steve Carell, Timothée Chalamet, Maura Tierney
Genre: Drama
Premiere: 4. januar
5 Stjerner

Methamphetamine is one hell of a drug. Belgiske Felix Van Groeningen lagde en av tiårets kjipeste filmer (på den gode måten) med Alabama og Monroe (2012), hvor det lykkelige forholdet til et bluegrass-par blir revet i stykker av deres kreftsyke barn. Vond tematikk er altså noe han får til, som bekreftes med Beautiful Boy.

Den føles mer autentisk enn mange andre rus-relaterte filmer.

Dette er en slags mannlig versjon av Lady Bird, som gikk på kino tidligere i år. Det er forholdet mellom far og sønn som står i fokus, med en god dose narkotiske stoffer som tredje ingrediens. Van Groeningen hverken pynter på sannheten eller banaliserer den. Han skildrer rusavhengighet som noe altoppslukende og håpløst, som ikke bare ødelegger livet til den det gjelder, men alle pårørende rundt. Det handler også om den smertefulle realiseringen til en far som innser at han ikke kjenner sin sønn like godt som han trodde. I mindre kyndige hender kunne dette blitt riktig så sentimentalt, men regissøren har et godt grep om historien, og både Steve Carell og Timothée Chalamet (guttungen med det perfekte håret fra Call Me By Your Name) gjør prisverdige prestasjoner. Man bryr seg virkelig om både den narkomane gutten og den bekymrede faren, og føler med dem uansett hvor vondt det gjør.

Filmen er basert på en sann historie, og det er kanskje derfor den føles mer autentisk enn mange andre rus-relaterte filmer. Men historien fungerer nok såpass godt fordi den ikke bare skildrer det klassiske dragsuget ned i dophelvete, men er et velskrevet og rørende portrett av to mennesker som elsker hverandre.

Nicolai Berg Hansson

Trailer