Strømmetips

Tekst: Redaksjonen

Kanke bare fly på kino, må kjøre litt sofa og joggebukse også. Her er tre tips til hva du skal fylle flatskjermen med. Husk ostepop og kartongvin!

Homecoming (Amazon Prime)

Hva skjedde egentlig da Julia Bergmann jobbet på Homecoming, et privatdrevet firma som triksa med hukommelsen til soldater som kom tilbake fra krig? Det prøver en tørr kontorist med interessante briller å finne ut av. Men han er ikke nødvendigvis hovedpersonen her.

Homecoming byr på en suveren Julia Roberts og en passe spennende og forvirrende historie med tidshopp og hukommelsestaptematikk som etterhvert skal minne om Evig solskinn i et plettfritt sinn (2004). FIlmfrekas kan glede seg over svimlende virtuose kameraføringer, visuelle og stemningsmessige hyllester til John Carpenter og Brian De Palma. Og hvis du er skikkelig nerd, som oss, vil du sette pris på musikken, den er stjålet fra bla Bernhard Herrmann, Morricone, Lalo Schifrin, Vangelis, John Williams og Tangerine Dream og svært kreativt gjenbrukt.

Det er kanskje ikke direkte nervepirrende, men en sann, estetisk fryd.

My brilliant friend (HBO Nordic)

Grom og grom serie basert på den første boken i Elena Ferrantes Napoli-kvartett. Vi er i et fattig strøk i Napoli på tampen av 1950-tallet. Her vokser hovedpersonen Elena opp med tre yngre søsken, en temperamentsfull mor og en mer avmålt portnerfar. Hun og venninnen Lila er gode på skolen og man aner en akademisk karriere som vil løfte dem over i en høyere samfunnsklasse. Men omgivelsene gjør stort sett alt annet enn å hjelpe dem frem.

Et enormt persongalleri som blant annet inneholder autoritære, gjerne voldelige foreldre og harde nabolagskonflikter. Tilværelsen har mye til felles med en kamp, men er heller ikke uten gleder. Det er storslått, dramatisk og svakt uhyggelig, både teatralsk og menneskelig. Ganske unik miks, spør du oss. Heftig musikk også, en slags moderne triksing med Vivaldi. En av 2018s beste serier.

Le Bureau (NRKs nettspiller)

Ok, du har kanskje sett den allerede, men vi klarer seriøst ikke å snakke om serier uten å nevne dette moderne, franske mesterverket fra de mindre glamorøse sidene ved å være spion. Siste sesong er en sann høydare, eller en tour de force for å si det på fransk, og tar oss til sikkerhetstjenester og hackermiljøer i Russland. Det er imponerende å se hvor stor spenning serieskaperne makter å lage av tilsynelatende tørre hverdagsligheter som dataaangrep og telefonsamtaler. Trikset er menneskeligheten, at episodene er fulle av folk vi tror på og bryr oss om. At det føles politisk aktuelt er også med på å øke pulsen.

Og for en avslutning! Vi vet at en femte sesong er på vei og er ganske så spente på om Malotru har tenk å reise seg fra flammene.