Super Margot

Feature

Tekst:  Nicolai Berg Hansson  Foto:  PR / SF Norge

Hun er fortsatt bare 29 år, men har allerede rukket å bli en av de største stjernene i Hollywood.  I superheltfilmen Birds of Prey (and the Fabulous Emancipation of One Harley Quinn) er Margot Robbie både hovedrolleinnehaver og medprodusent.

Det var en ganske kronglete begynnelse for Warner Brothers da de satte i gang sitt filmatiske univers basert på superheltene fra DC Comics. Man of Steel (2013) klarte ikke helt å gjøre for Kryptons siste sønn det Christopher Nolan hadde gjort for Batman tiåret før. Suicide Squad (2016) var en direkte fiasko, mens Batman v Superman: Dawn of Justice (2016) og Justice League (2017) splittet publikum og møtte ikke box office-forventningene. Lykke snudde med Wonder Woman (2017) og Aquaman (2018), og ikke minst fjorårets Joker, som riktignok ikke er en del av det samme universet (Joaquin Phoenix’ Joker har fint lite å gjøre med Jared Letos tolkning fra 2016), men som viste at Warner og DC kan tenkte utenfor boksen og nå Oscar-akademiets hjerter. 

KVINNER FORAN OG BAK KAMERA

Nå er Margot Robbie tilbake som Harley Quinn i Birds of Prey (and the Fabulous Emancipation of One Harley Quinn). 2020-tallets første superheltfilm er en ensemblefilm med kvinner både foran og bak kamera. Utenom Robbie finner vi Mary Elizabeth Winstead som Huntress, Jurnee Smollett-Bell som Black Canary og Rosie Perez som Reneee Montoya. Filmen er skrevet av Christina Hodson (som tidligere har skrevet Bumblebee, den sjette filmen i Transformers-serien), og regissert av Cathy Yan. Utenom å spille hovedrollen, fungerer Robbie også som en av produsentene på filmen.

Etter hendelsene i Suicide Squad, har Quinn forlatt Jokeren. Når en brutal crime lord som kaller seg Black Mask (Ewan McGregor) utlyser en dusør på den unge jenta Cassandra Cain, blir Gotham City en gigantisk gjemsel-plass idet store og små leter etter henne. Quinn og hennes medsvorne antiheltinner bestemmer seg for å beskytte henne og samtidig få en slutt på Black Masks velde. Dette er første gang både Black Mask og Huntress, Black Canary og Montoya blir å se på det store lerretet, selv om enkelte av dem har røtter i DC-kanonen helt tilbake til 1940-tallet.

JENTER LIKER OGSÅ SUPERHELTER

Margot Robbie har uttrykt seg om filmen og hvor inspirasjonen kommer fra:

– Jeg hadde tenkt lenge at det er et stort marked for actionfilm med fokus på kvinner. Jeg elsker actionfilm, og tror det har vært en misforståelse, kanskje underbevisst, hos folk om at actionfilm er for gutter, jenter liker ikke sånt. Og det er rett og slett ikke sant. Da jeg vokste opp, elsket jeg Charlie’s Angels-filmene med Cameron Diaz, Drew Barrymore og Lucy Liu. Så jeg visste at jeg ville ha noe sånt, og få det på lerretet i dag.  Og mens jeg gjorde research på Harley Quinn, slukte jeg tegneseriene. Jeg ble helt besatt. Jeg leste ikke bare seriene om Harley, men alt sammen, og kom til slutt over «Birds of Prey»-serien. Det virket som et godt utgangspunkt for meg å starte en kvinneledet ensemble-film, fordi det er så mange kvinner som kommer og går gjennom serien. Og Harley er en karakter som er lett å plassere i nesten hvilken som helst situasjon, fordi uansett hva det er, kommer hun til å skape et helvete.

Robbie ville at filmen skulle være voldelig og grusom, noe som ikke var lett på det tidspunktet, ettersom hun begynte planleggingen før Deadpool hadde kommet ut. Også her fungerer Harley som en slags «unreliable narrator». Du ser hennes versjon av hendelser, også på en overdreven måte, eller som motstrider det vi faktisk ser på skjermen.

MENTALT FORSTYRRET

Selv om Harley Quinn i bunn og grunn kan beskrives som en psykopat, var det ikke vanskelig for den to ganger Oscar-nominerte skuespilleren å menneskeliggjøre henne:

– Det er definitivt aspekter ved henne som det tok meg tid å forstå. F.eks. hvorfor hun ble værende i et forhold med en mann som misbruker henne. Men under researchen falt alt på plass. Hun er en psykolog som forstår mentale forstyrrelser, men som er mentalt forstyrret selv. Hun er schizofren, med stemmer i hodet. Så jeg fokuserte mye på det. Hvem er stemmene? Hva sier de? Hvor mange stemmer er det, og når dukker de opp? Det er noen helt utrolige TED Talks med kvinner i yrkeslivet, veldig intelligente kvinner, som hadde schizofreni. En av dem forklarte hvordan en stemme i hodet ga henne alle svarene på medisinsk eksamen. Ting som det fikk meg til å tenke «Herregud, dette er så bra for Harley! Dette er fascinerende!».

ANSVAR OVERFOR FANSEN

DC-universet og alt som følger med, tegneserier, tegnefilmer, spill, bøker, live action film, hadde ikke vært mye uten sin voldsomme fanskare. Det er få mennesker som er så entusiastiske rundt filmene bryr seg om, eller som kan være så brutale ovenfor filmene som skuffer dem (med andre ord, Suicide Squad). Dette er noe Margot Robbie føler på og tar seriøst. – Det jeg føler for Harry Potter, er det mange føler for disse tegneseriene. Da jeg var ti år, fulgte jeg nøye med på hvem de castet som Hermine. Det betød så mye for meg. Og da jeg hørte Emma Watson som liten unge si at hun elsker Harry Potter-bøkene, var jeg så lykkelig. «Hermine elsker bøkene!». Det var alt jeg ville vite. Så om folk jeg skal jobbe med ikke liker tegneseriene i utgangspunktet, ber jeg dem om å lese dem. Du skylder fansen å respektere materialet. Fordi de elsker det, og vi er så heldige som får lov til å bringe det til live. Og vi har et kjempestort ansvar overfor dem, på samme måte som du ønsker at folk skal elske det de jobbet på, om det var noe du elsket som sto på spill.