Poppes påske

Feature

Tekst:  Mads Kvalvaag Halvorsen (Filmmagasinet/Oslo)  Foto:  PR / Nordisk Film Distribusjon

Herbert Nordrum fikk både gjennombrudd og Amanda-pris for rollen som Karl i Johan Kaos’ Pornopung i 2013.

Den gang var han nyutdannet fra Teaterhøyskolen, og et ukjent fjes for de aller fleste. Siden har han dukket opp i blant annet NRK-suksessen Unge lovende og fjorårets Amundsen, i tillegg til å spille på flere av landets teaterscener. Nå er tiden kommet for hans første hovedrolle på film.

Fjols til fjells deler tittel med Edith Carlmars publikumssuksess fra 1957, men er ikke noen direkte remake. Vi møter riktignok resepsjonist Poppe på et høyfjellshotell, men forviklingene er noen ganske andre i 2019 enn de var for over 60 år siden.

– Hvordan ble du involvert i dette prosjektet?

– Regissør Petter Holmsen spurte om jeg ville møte ham og ta en øl. Jeg hadde hørt fantastiske ting om ham fra venner av meg som hadde jobbet med ham tidligere, så jeg var veldig gira på å være med i hva enn han skulle foreslå.

– Og hva syns du om forslaget?

– Jeg ante jo ikke at det var en så stor jobb han ville vi skulle gjøre sammen, men jeg ble overlykkelig!

INSPIRERT AV KLASSIKERE

Den 32 år gamle skuespilleren har store sko å fylle, men selv om han er nøyaktig like høy som sin forgjenger, er det ikke snakk om en imitasjon eller kopi av Leif Justers etter hvert ikoniske figur. Allikevel må da den norske klassikeren ha vært til inspirasjon?

– Jeg hadde faktisk ikke sett Edith Carlmars film, selv om jeg kjente godt til den, forteller Nordrum. Etter møtet med Petter den dagen dro jeg rett hjem og så den. Det er en del elementer i filmen vi brukte som inspirasjon til vår egen, men vi lot oss også inspirere av andre filmer.

– Hva da, for eksempel?

– Vi så filmer av folk som Charlie Chaplin, Buster Keaton og Jacques Tati. I tillegg snakket Petter og jeg masse om visuell og fysisk humor, og hvordan man kan spille stort, men fremdeles troverdig.

Nordrum får drøssevis av muligheter til å spille stort her, i en film vi kan avsløre inneholder både akebrett og badestampantrekk av den heller uortodokse typen. Poppe roter seg nemlig bort i flere vanskelige situasjoner, ofte på grunn av sitt tradisjonelle syn på høytid og påskefjell.

– Hva med deg, Herbert, kjente du deg igjen i Poppes holdninger eller er du mer en «pinne for Hemsedal»-type?

– Hehe, om jeg måtte velge hadde jeg nok valgt Poppes påske, med brettspill foran peisen og kakao i koppen.

BODDE PÅ HOTELLET

I tillegg til Herbert Nordrum kryr hotellkorridorene av kjente fjes, og andre roller i filmen spilles blant annet av Anette Hoff, Nader Khademi og Christian Skolmen. Det er rett og slett et stort ensemble moroklumper på plass, noe som utvilsomt må ha ført til en morsom innspilling.

Fjols til fjells er stappfull av geniale skuespillere, som alle var sinnsykt positive og gira, forteller Herbert. Det blir man glad av. Ofte kjentes det bare som om vi løp rundt i gangene på hotellet med et kamera og hadde det gøy!

– Vil du dele et høydepunkt?

– For meg var høydepunktet med denne innspillingen å bli så godt kjent med alle i de forskjellige avdelingene av produksjonen. Vi bodde faktisk alle sammen på hotellet vi filmet i, og det er noe helt spesielt når man bor sammen, spiser sammen og jobber hardt sammen. Det var en fantastisk gjeng!

Med sin første hovedrolle risset inn i CV-en, regner vi med at Nordrum nå når ut til et enda større publikum enn tidligere. Men for hans egen del er det ikke så farlig om det er akkurat hans navn som står øverst på plakaten når han skal i gang med nye prosjekter. Det å ha hovedrollen er ikke så viktig. Det fins derimot mange regissører, manusforfattere, fotografer og klippere jeg drømmer om å jobbe med.

Fjolls til fjells har premiere 21. februar.